De hielprik: niet leuk voor je baby, wel super belangrijk

Leuk is het niet als je pasgeboren baby, zo pats, in z’n hieltje wordt geprikt om wat druppels bloed af te nemen. Maar hoe zielig je het ook vindt voor je lieveling, die op het moment suprême waarschijnlijk in tranen uitbarst, het is maar goed dat de hielprik bestaat.

Met de hielprik kunnen bijna 20 zeldzame erfelijke ziektes worden opgespoord en dit aantal groeit nog ieder jaar. Denk aan stofwisselingsziektes en cystic fibrosis (taaislijmziekte). Ziektes die vroeger pas ontdekt werden als er bij de kinderen al veel fysieke schade was aangericht. Of erger. Doordat deze ziektes nu worden ontdekt als een baby nog klein is, kan er snel actie worden ondernomen. De ziektes zijn niet te genezen, maar ze wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet.

LEES OOK: EHBB: Eerste Hulp Bij (veel voorkomende) Babykwaaltjes

Elke baby een hielprik

Als je binnen drie dagen na de geboorte van de baby aangifte doet bij de gemeente, komt er vanzelf iemand langs om de hielprik af te nemen of worden jullie gebeld voor het maken van een afspraak. Dit kan de verloskundige zijn, maar ook de huisarts of iemand van de GGD. Wie het doet, verschilt per gemeente. Ligt je kind nog in het ziekenhuis, dan doen ze het daar. Ook als je kind (veel) te vroeg geboren is.

Hoe werkt het?

Met een klein naaldje wordt er een ieniemini prikje in het hieltje van je baby gegeven. Ja, dit doet een beetje pijn, maar je baby huilt waarschijnlijk meer van de schrik. Waarom juist daar? In de hiel zitten haarvaatjes en zo kan er makkelijk bloed afgenomen worden, in plaats van gedoe met piepkleine vingertjes of vaatjes. Het geprikte bloed wordt op een kaartje gedaan en naar een laboratorium gestuurd.

Na de hielprik wordt het bloed in een laboratorium onderzocht. Geen bericht is goed bericht. Als er wel een ziekte wordt ontdekt, neemt de huisarts contact met je op voor vervolgonderzoek. Helaas is een goede uitslag geen 100% garantie dat er niets mis is met de gezondheid van je kind, maar gelukkig geldt dit maar in een enkel geval. Heel soms is de uitslag niet duidelijk. Er is dan een tweede hielprik nodig.

Via de navelstreng

Bij meeste premature baby’s wordt de hielprik ook gewoon gedaan. Een enkele keer kan dit niet vanwege complicaties. In dat geval wordt er bloed afgenomen via de navelstreng. Dit gebeurt ook als een baby bijvoorbeeld de hieltjes in het gips heeft zitten. Hoe dan ook wordt de hielprik bij alle baby’s in de eerste week na de geboorte afgenomen. Niet leuk, maar echt: het is voor een goed doel en gelukkig zo gepiept.

Naast de hielprik gebeurt er nog zoveel meer in die eerste week met je baby. Het grote survival ABC van de A van Au! tot de Z van Zonder hulp.

RIVM.nl

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De hielprik: niet leuk voor je baby, wel super belangrijk
Sluiten