De mama 12 jun 2017 Redactie

Dit zijn de beste liedjes om te draaien tijdens de bevalling

Denk maar niet aan een rustgevende panfluit, ook niet aan een – op je zenuwen werkende – gong. De ideale playlist voor tijdens de bevalling klinkt moderner dan ooit en helpt je puffen en pushen. Dit is alles wat je moet weten over muziek tijdens de bevalling.

Misschien denk je er zelf niet zo snel aan, maar muziek tijdens de bevalling is steeds vaker een belangrijk onderdeel van het geboorteplan. Zo bestaan er alleen op Spotify al zo’n 90.000(!) muzieklijstjes voor de bevalling.

Dr. Jacques Moritz, een bekende gynaecoloog en hoogleraar Klinische Obstetrie en Gynaecologie uit New York, deed hier onderzoek naar. Moritz: ‘Muziek heeft een sterke invloed op het limbisch systeem van ons zenuwstelstel, dat onze herinneringen, emoties en gevoelens van angst en pijn reguleert. Het is daarom logisch dat vrouwen muziek inzetten tijdens de bevalling als een bron van geruststelling en kracht. Daarnaast kunnen ziekenhuizen, met name verloskamers, luidruchtige en verontrustende plekken zijn. Een goede playlist kan helpen om vrouwen af te leiden van deze geluiden en om angst en pijn beter te kunnen controleren. Dit leidt allemaal tot een fijnere bevalling.’

LEES OOK: 14 dingen die je jezelf vooral moet gunnen voordat je gaat bevallen

Geboortemuziek

Speciaal voor Spotify heeft de arts slash wetenschapper zelf ook een muzieklijst aangemaakt. Deze volgt het geboorteproces door te starten met nummers die langzaam en rustig zijn, om vervolgens over te gaan op nummers met een sterkere beat als het tijd is om te persen. Dat maakt dat je heen en weer wordt geslingerd van John Legend, Coldplay en Norah Jones naar Bach. Zie je, hartstikke modern toch? En best sfeervol. Mocht je benieuwd zijn, dit is de hele playlist van Dr Moritz:

De bevalling Playlist van Dr. Moritz

Pearl Jam – Just Breathe
James Bay – Let It Go
Regina Spektor – Don’t Leave Me
Sigur Rós – Festival
Death Cab for Cutie – Transatlanticism
The Lumineers – Ho Hey
Norah Jones – Sunrise
Craft Spells – After the Moment
Xavier Rudd – Follow the Sun
Lucinda Williams – Fruits of My Labor
John Lennon – Beautiful Boy (Darling Boy)
Colbie Caillat – Capri
D’Angelo – Really Love
Milton Nascimento – Nos Bailes Da Vida
Coldplay – Don’t Panic
Fleet Foxes – Your Protector
Yeah Yeah Yeahs – Maps
Kygo Maty Noyes – Stay
P!nk – Try
Muse – Starlight
John Legend – All of Me – Tiesto’s Birthday Remix
David Bowie, Queen – Under Pressure
U2 – With or Without You
Wilco – Impossible Germany
Arcade Fire – Wake Up
R.E.M. – Nightswimming
Patty Griffin – Heavenly Day
Iron & Wine – Naked As We Came
Beyoncé – Blue
Johann Sebastian Bach, Yo-Yo Ma – Unaccompanied Cello Suite No. 1

Eigen afspeellijst

Ga je liever zelf aan de slag met muziek die beter je past? No worries, ook daar is aan gedacht. Volgens Dr. Moritz zijn de volgende criteria belangrijk bij het samenstellen van jouw eigen playlist:

1. Geruststellend en bekend

Muziek die afgespeeld wordt tijdens een bevalling moet geruststellend en bekend zijn (niet te verwarren met relaxt) om je als moeder op je gemak te stellen. De verloskamer is geen plek om te experimenteren met een nieuwe muzikant of muziekgenre, maar is juist een plek om te luisteren naar bekende en favoriete nummers. En dan vooral favoriete nummers uit je tienerjaren, want deze periode herinneren we ons vaak als heel prettig. Denk: John Lennon met Beautiful Boy (Darling Boy) of Queen & David Bowie met Under Pressure.

LEES OOK: 8 onmisbare dingen voor tijdens de bevalling (die niemand je vertelt)

2. Mooi

Logisch: je moet de muziek wel mooi vinden. Er valt immers al genoeg te gillen in bevallingsmodus. Maar de muziek moet de vrouw ook mooi laten voelen. Het moment van de geboorte is heel erg emotioneel en memorabel, en de muziek moet dat gevoel van schoonheid en emotie weerspiegelen. Onderzoek heeft aangetoond dat de foetus muziek herkent dat het in de baarmoeder gehoord heeft, dus zorg ervoor dat die herinneringen ook mooi zijn. Denk bijvoorbeeld aan Xavier Rudd met Follow the Sun.

3. Sterke instrumentale muziek

Nummers voor tijdens de bevalling kunnen het beste sterke instrumentale onderdelen hebben, omdat de hersenen dit intuïtief beter verwerken. Muziek met zang kan daarentegen voor afleiding zorgen. Heb je toch liever muziek met zang, dan kun je beter nummers kiezen die gezongen zijn in een vreemde taal, deze hebben hetzelfde effect als instrumentale nummers. Denk: Milton Nascimento met Nos Bailes Da Vida.

4. Lengte en afwisseling

De duur van een bevalling verschilt natuurlijk per persoon. Daarom kunnen aanstaande moeders beter een lange playlist aanmaken met een breed scala aan artiesten, van John Legend tot Bach. Maak een playlist van minimaal vijf uur aan. De ideale lengte is tien uur.

Dit artikel is geschreven door Eva Dusch.

Een goede tip én een lekkere snack: deze pizza zorgt er voor dat je bevalling in no time begint

Wil je nog meer van dit soort artikelen lezen? Like ons dan op Facebook, zo blijf je op de hoogte!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit zijn de beste liedjes om te draaien tijdens de bevalling
Sluiten