De absolute dilemma’s als je mama wordt

Het krijgen van een kind, gaat automatisch gepaard met verschuivingen in prioriteiten. Als volleerd workaholic klinkt een dagje extra thuis met de kleine nu ineens heel aanlokkelijk. En elke zondag bij de familie op bezoek wordt steeds minder, want hallo, je bent nu je eigen gezin. Minimaal 8 uur slaap per nacht wordt met gemak minimaal zes.

Bij elke millimeter uitgroei rende je vroeger naar de kapper, en nu zit er met gemak een paar maanden tussen je bezoekjes aan de salon. Vroeger nam je geen genoegen met twee in keer in de week stomende seks, en nu ben je al blij als je toekomt aan een goed gesprek en een welterustenkusje.

Prioriteiten

Met die veranderingen in prioriteit, steken ook nieuwe dillema’s de kop op. Hieronder, op willekeurige volgorde, een paar dillema’s waar ik, moeder van een zoontje van 9 maanden, dagelijks mee worstel:

  • Als iemand zich over de kinderwagen buigt en met een hoog stemmetje vraagt: “En hoe gaat het met deze jongen? Ben je lekker aan de wandel? Oh, wat heb je een mooie slofjes aan! Zijn die nieuw?”, moet ik dan antwoorden?
  • Flesje net iets te heet geven of het geduld van het brullende mormeltje nog verder op de proef stellen en het laten afkoelen
  • Troosten of gaan voor de tough love en hem leren dat shit nou eenmaal happens en hem geen aandacht geven als hij huilt na een kopstoot tegen de rand van de box, een klem vingertje of een schrik van de hond die plotseling blaft?
  • Tijdens zijn dutje zelf ook even gaan liggen of een begin maken met de opstapelende was wegwerken?
  • Autostoeltje mee naar binnen of baby dragen?
  • Moet ik make-up op en me echt aankleden op mijn mama-dag als het enige op mijn absolute takenlijstje is: ‘eventueel luiers halen’.
  • Doorgaan met het volgende hapje voeren of wachten tot hij klaar is met poepen?
  • Pedagogisch verantwoord of makkelijk? Oftewel: goed voor hem of goed voor jou? Terwijl hij de kamer rondkruipt voordat hij naar boven moet de tv al aan, omdat je echt even iets wilt zien, of netjes wachten tot hij in bed ligt? Potje geven of zelf iets maken? Speelgoed in lelijke primaire kleuren ter stimulatie van het brein of design-accessoires van hippe merken die fantastisch in het interieur passen?
  • De nieuwe allesomvattende levensvraag. De Vraag Der Vragen: wetwipe of wassen? In de bredere zin. Wetwipe of in bad? Wetwipe of dweilen? Wetwipe of omkleden?

Het antwoord is overigens steeds vaker, zonder twijfel: wetwipe! En zo treedt de verandering in normen en perceptie in. Shit happens. Shit, poep, waar? Ik kom al, met mijn wetwipe!

Weer zo’n herkenbare column! Je leest hier vanaf nu elke dag zo’n fijn verhaal van een van onze mama-columnisten. Nog veel meer leuke artikelen lezen? Like ons op Facebook, dan houden we je op de hoogte.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De absolute dilemma’s als je mama wordt
Sluiten