De baby 18 sep 2018 Marleen Staal

De 7 grootste mythes over wat te eten bij borstvoeding

“Nou, de buurvrouw van de moeder van mijn moeder zei…” Over wat je zou moeten eten als je borstvoeding geeft, gaan de wildste verhalen. Of zoals ze in het Engels zo mooi heten ‘old wives tales’. Of je ze uitprobeert is aan jou, wij zetten de zeven grootste mythes op een rij.

Van over de hele wereld geven vrouwen borstvoeding. Zoveel vrouwen, zoveel culturen en ook zoveel adviezen van vele generaties voor ons over wat je zou moeten eten als je borstvoeding geeft. Zet ze maar gauw bovenaan je boodschappenlijstje. Of gooi deze mythes linea recta de prullenbak in.

Zwarte sesam gelatine

In Singapore gaat het verhaal dat het eten van zwarte sesam jelly tijdens de zwangerschap zou helpen bij het ontwikkelen van lang, donker haar bij je kindje. Als je hier ook van eet als je borstvoeding geeft, zou het goedje ervoor zorgen dat je eigen haar niet uitvalt.

Feit of fabel? 11 zwangerschapsmythes ontrafeld

Guinness bier

Misschien wel de grootste mythe over wat je zou moeten nemen bij borstvoeding: elke dag een groot glas Guinness bier drinken. Ja, je weet wel. Dat enorm donker biertje wat iedereen in Ierland drinkt.

Hoewel je wel mag drinken tijdens het geven van borstvoeding – al zitten hier wel wat haken en ogen aan – is het niet officieel bewezen dat een Guinness biertje ook daadwerkelijk een positieve werking heeft.

Volgens Live Sience is er wel een klein onderzoek geweest dat een link heeft gelegd tussen het type koolhydraat dat aanwezig is in hop en gerst en de toename van prolactine, het hormoon dat de melktoevoer bevordert. Maar het bewijs is minimaal. Drink er dus vooral eentje, omdat je het lekker vindt.

“Lactatie” koekjes

Deze traditie komt helemaal overgewaaid uit Polen. Daar worden speciale koekjes gebakken met gist in plaats van bakpoeder voor vrouwen die borstvoeding geven. Het zou een stimulerende werking hebben.

Ach, met een beetje chocolade en wat suiker smaken alle koekjes lekker. Als je dus lekkere trek hebt, eet er eentje for the team. Lekker snacken, voor de baby’s gezondheid!

Soep en warm eten

Volslagen onzin of niet, maar warme soep en dranken zouden goed zijn voor je melkvoorraad. Zeker wanneer je kindje nog jong is en regelmatig drinkt op een dag. Proteïnes zijn sowieso goed om aan te sterken, maar het verhaal gaat dat warme soep en heet eten nog beter zouden zijn voor je melkaanmaak.

Havermout

Net zo populair als de Guinness bier-mythe is het eten van havermout. Behalve dat het de nodige eiwitten bevat waar je de dag goed mee kan beginnen, zou het ook voordelig zijn voor moedermelk specifiek.

Ach, of het waar is of niet. Havermout kun je overal krijgen en ook nog eens in honderdduizend vormen, dus het moet niet moeilijk zijn om het te proberen.

Say what?! Deze 3 zwangerschapsmythes blijken toch waar te zijn

Fenegriek

Deze plant wordt vaak gebruikt in de keuken. Ken je die kazen waarop staat ‘fenegriek’? Dat zijn die geelgroene spikkeltjes die je ziet.
Het kruid geeft niet alleen een lekker smaakje aan kaas en andere gerechten, het schijnt ook wonderen te doen voor moeders die borstvoeding geven. In het oude Griekenland deden moeders volgens het verhaal niet anders.
Zet maar een kopje fenegriek thee en strooi wat in je salade. Kun je er weer mooi tegenaan.

Gatorade

Deze mythe is nog niet heel oud, heel simpel omdat Gatorade geen eeuwenlang bestaat. Een vrij nieuwe ‘old wive tale’ dus en een opmerkelijke. Onder millenial moeders vooral erg populair.

Al hoewel ook deze mythe niet wetenschappelijk is bewezen, kan het geen kwaad als je dorst hebt en Gatorade lekker vindt er eentje in te gieten.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
De 7 grootste mythes over wat te eten bij borstvoeding
Sluiten