De mama 21 sep 2018 Marleen Staal

Dat jij zo onhandig bent nu je zwanger bent, heeft een reden

Hoe kun je ooit in staat zijn een baby te dragen als je constant je autosleutels laat vallen? Of theeglas nummer veertien of de zoveelste keer je telefoon op je hoofd als je ligt. Geen paniek (voor je weer iets laat vallen), onhandigheid nu je zwanger bent is heel normaal. En dat is niet geheel zonder reden.

Zwangerschapskwaaltje

“Het gaat voorbij.” Deze quote kun je inmiddels wel dromen, want het is het antwoord op alle zwangesrchapskwaaltjes. Dat geldt ook voor die nieuwe onhandigheid van je. Schattig? Misschien, maar het is vooral irritant.  Gelukkig gaat dit weer over zodra je bent bevallen (geen zorgen over kwetsbare kindjes dus), maar waarom zijn we dan zo onhandig?

Volgens Christine Greves, verloskundige bij het Amerikaanse Orlando’s Winnie Palmer ziekenhuis, komt dit omdat niet alleen je baby, maar ook jijzelf groter wordt naarmate de zwangerschap vordert. Je lichaam moet wennen aan de tijdelijke grotere jij, waardoor je wat lomper gaat bewegen. De wereld is namelijk een stukje kleiner geworden, nu jij wat groter bent.

6x natuurlijke oplossingen die helpen tegen zwangerschapskwaaltjes

Daarbij draag je ook meer vloeistof in je lichaam mee wat ervoor kan zorgen dat je meer opzwelt en je zenuwen bekneld raken. In een enkel geval uit zich dit in het carpaal tunnel syndroom. Je vermogen om dingen vast te pakken, wordt gewoonweg moeilijker gemaakt.

Symptomen carpaal tunnel syndroom

Belangrijk is wel om op de eerste tekenen van een carpaal tunnel syndroom te letten. Als je last krijgt van een tintelend gevoel in je vingers of handpalm en het gevoel hebt dat je hand slaapt, dan kunnen dit de eerste symptomen zijn. Dat komt door de overmatige vloeistof die op de zenuw in je pols drukt. Als deze klachten niet weggaan na de bevalling, dan weet je dat je onhandigheid niet van tijdelijke aard is.

Greves vertelt verder dat moeheid ook een boosdoener kan zijn als het je niet lukt om voorwerpen goed vast te houden. Natuurlijk helpt genoeg slapen hier tegen, maar ‘s avonds zo veel mogelijk thuis blijven en je partner de grote klussen laten doen, zijn ook dingen om te onthouden. Met genoeg rust wordt je coördinatie vanzelf beter.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Dat jij zo onhandig bent nu je zwanger bent, heeft een reden
Sluiten