Daarom slapen Finse baby’s in een kartonnen doos

Mercy Hiltrop 9 mrt 2017 De baby

In Finland krijgen alle nieuwbakken ouders een kartonnen doos vol met babyspullen die ook als wieg te gebruiken is. In andere landen, zoals Amerika en Canada, wordt dit idee steeds vaker overgenomen. Wanneer volgt Nederland?

De Finnen staan erom bekend dat ze een sociaal volk zijn en dat geldt ook voor hun overheid. Deze doos is daar een prachtig voorbeeld van. Hij is bedoeld om alle baby’s een gelijke start te geven en wordt al decennia uitgedeeld aan alle Finse mama’s en papa’s in spe.

LEES OOK: Ik ga naar een onbewoond eiland met m’n baby en neem mee…

Luiers en condooms

In de kartonnen doos zitten allerlei basisspullen voor de baby zoals luiers, (uniseks) kleertjes en verzorgingsproducten, maar ook speelgoed en een voorleesboek. De doos zelf is te gebruiken als wiegje en er zit zelfs een klein matrasje en beddengoed bij om de babyuitzet compleet te maken. En niet te vergeten: een pak condooms. Vermoedelijk zodat die tweede doos niet al te snel nodig is.

Ook in Nederland?

Sinds 2006 zitten er geen flessen en spenen meer in de doos, om borstvoeding te bevorderen. En het schijnt dat het aantal Finse baby’s dat borstvoeding krijgt sindsdien is gestegen. Ook zit er een gedachte achter de distributie van de doos. Wil je hem hebben, dan moet je langs bij de huisarts of verloskundige. Zo zijn de Finnen er zeker van dat alle zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s goede gezondheidszorg krijgen.

Bovendien is sinds de invoering van deze doos het aantal baby’s dat sterft aan wiegendood flink afgenomen. Goed nieuws, dat ook in andere landen is opgevallen. Zo krijgen ouders in de Amerikaanse staat New Jersey voortaan ook zo’n baby box. Het zou zomaar kunnen dat in de toekomst ook onze baby’s in een kartonnen doos slapen, want ook in Nederland gaan stemmen op om de babydoos in te voeren. Goed idee of niet? Laat het weten op onze Facebook-pagina.

Behalve een lading babyspullen aanschaffen, moet je ook heel wat regelen als je zwanger bent. Hier de ultieme checklist met 12 dingen die je moet regelen tijdens je zwangerschap.

Reageer op artikel:
Daarom slapen Finse baby’s in een kartonnen doos
Sluiten