De baby 23 mrt 2018 Soraya Vogelaar

Daarom heeft je baby een vettig wit laagje (vernix) bij de geboorte

Bij de geboorte zijn baby’s vaak bedekt met een wit laagje, genaamd vernix. En deze witte smurrie (excusez le mot) is van onschatbare waarde voor je kersverse baby. Het heeft namelijk een belangrijke functie. Zo lang mogelijk laten zitten dus!

De World Health Organisation adviseert dat je het laagje niet meteen moet wegvegen, hoe fotogeniek een schoongewassen baby’tje ook is. Dit vernix-laagje is namelijk bijzonder hygiënisch. Door het laagje een aantal uren te laten zitten, krijgt het een antibacteriële werking, die goed voor je baby is.

Waar dient het voor

Vernix heeft vooral voordelen voor je baby. Het beschermt de huid in de buik tegen de ammoniakzuren in het vruchtwater. Daarnaast werkt het als een olie en komt je baby hierdoor wat makkelijker ter wereld. Het crèmige laagje fungeert ook als een natuurlijke dagcrème, het houdt de huid van je kind zacht en soepel. Geen paniek als je baby het laagje bij de geboorte niet heeft. Het wordt soms al van te voren opgenomen in het vruchtwater.

LEES OOK: 8 onmisbare dingen voor tijdens de bevalling.

De Facebookpagina Birth Without Fear plaatste een foto van het vernix. Zij noemen het birthday frosting, naar het laagje icing op een lekkere taart. Een term die ons iets minder aanspreekt, overigens…

Leuk weetje: het schijnt dat de geur van vernix het liefdeshormoon kan triggeren bij de ouders van hun kersverse nakomeling. Wat ons betreft een extra kersje op de taart 😉

LEES OOK: Zo loopt een bevalling, van de eerste wee tot de geboorte.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Daarom heeft je baby een vettig wit laagje (vernix) bij de geboorte
Sluiten