Curettage na een miskraam, dit houdt het in

Een miskraam is erg verdrietig, maar is niet zeldzaam. Maar 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Het kan voorkomen dat je lichaam nog niet ‘beseft’ dat de zwangerschap misgegaan is. In dit geval wordt het vruchtje niet vanzelf afgestoten, en kan een curettage nodig zijn. Maar wat is dat nou precies, een curettage? Daar gaan we in dit artikel op in. 

Meestal wordt het vruchtje na een miskraam vanzelf door het lichaam afgestoten. Dit noem je een spontane miskraam of abortus. Het kan echter zijn dat je lichaam niet beseft dat het vruchtje niet leeft. In dat geval verlies je geen bloed of stolsels. Het is echter wel belangrijk dat je baarmoeder ‘schoongemaakt’ wordt, om de kans op een volgende zwangerschap zoveel mogelijk te vergroten. Op dat moment kan je arts kiezen voor voor een curettage.

Maar wat ís dat dan, een curettage

Bij een curettage wordt je baarmoeder ‘leeggehaald’ via je vagina. Dit gebeurt altijd door een arts in het ziekenhuis. Meestal krijg je een plaatselijke verdoving, een slaapmiddel of een algehele narcose om de pijn te verlichten. Het zwangerschapsweefsel wordt door de arts weggehaald met een zuigbuis of een soort lepel. De behandeling duurt ongeveer een kwartier tot een uur. Na de behandeling mag je snel naar huis.

Is het pijnlijk?

Een curettage is door de pijnstilling niet pijnlijk, maar het idee ervan laat de meeste vrouwen niet koud. Vooral het geluid van een zuigbuis wordt als heel naar ervaren. Dat kan een reden te zijn om voor een algehele narcose te kiezen ipv een plaatselijke verdoving. Ook kun je er voor kiezen om een koptelefoon op te doen met muziek, hier wordt totaal niet gek van opgekeken.

LEES OOK: Hoe ziet een miskraam eruit? (Inclusief foto’s)

Na de curettage

Na de curettage is het mogelijk dat je nog tot zo’n twee weken bloed verliest. In de tijd dat je bloed verliest mag je niet zwemmen, in bad of seks hebben. Douchen is geen probleem. Het kán voorkomen dat je last hebt van buikpijn. Een kruik kan hierbij helpen. Maak je je zorgen, neem dan contact op met een arts. Doe dat ook als je last krijgt van koorts of heftig bloedverlies.

Goed om te weten

Een curettage wordt vergoed door je verzekering. Zorg wel dat iemand je naar het ziekenhuis brengt, want autorijden is een no-go na de ingreep. Na een curettage is er geen gestelde tijd dat je moet wachten met proberen om weer zwanger te worden. Als jij er weer aan toe bent, mag je het weer gaan proberen. Wacht hiermee uiteraard wel tot het bloeden na de curettage gestopt is.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Curettage na een miskraam, dit houdt het in
Sluiten