Alles wat je moet weten over de combinatietest

De combinatietest is een prenatale screening op mogelijke chromosoomafwijkingen zoals het Downsyndroom bij je baby. Deze is niet verplicht. Dit zijn de ins en outs over de combinatietest.

Combinatietest bloedonderzoek

Een onderdeel van de test is een bloedonderzoek. Er wordt bloed bij je afgenomen wat vervolgens wordt onderzocht in een laboratorium. Dit onderzoek gebeurt in de negende tot veertiende week van je zwangerschap.

Combinatietest nekplooimeting

Naast het bloedonderzoek wordt er ook een nekplooimeting gedaan. Er wordt een echo gedaan om de dikte van de nekplooi te meten. De nekplooi is een vochtblaasje onder de huid in de nek. Iedere foetus heeft dit. De nekplooimeting wordt tussen de elfde en veertiende week van de zwangerschap gedaan.

De meting is van belang omdat de nekplooi maximaal drie millimeter hoort te zijn. Bij de meeste foetussen met het Downsyndroom is dit dikker. Hoe dikker de plooi, hoe groter de kans dat er een afwijking gevonden wordt. Tegelijkertijd is het ook zo dat bij meer dan de helft van de gevallen van verdikte nekplooi er bij nader onderzoek geen syndroom van Down wordt gevonden.

LEES OOK: Sita-Grâce: ‘5 dingen die zwangere vrouwen met HG willen dat je weet’

Kosten en vergoeding zorgverzekering

In principe betaal je zelf voor de test. Dit is een bedrag van 168 euro. Maar er zijn uitzonderingen. Zo kan de test vergoed worden vanuit de basisverzekering. Maar dit gebeurt alleen als er een verhoogd risico is op een chromosoomafwijking bij je baby. Als de test vergoed wordt vanuit de basisverzekering, verschilt het per zorgverzekeraar of dit ten koste komt van je eigen risico.

Ben je aanvullend verzekerd? Dan kan het zo zijn dat de combinatietest hierin opgenomen is. Controleer dit altijd even bij je zorgverzekeraar. Het voorgesprek voor de combinatietest wordt wel vergoed.

De testuitslag

De uitslag is een schatting van het risico. Het biedt dus niet honderd procent garantie. Wat eruit komt, is afhankelijk van meerdere factoren. Er wordt hiervoor gekeken naar de uitslag van het bloedonderzoek en de nekplooimeting. Maar ook naar jouw leeftijd als zwangere vrouw en de duur van de zwangerschap.

Als er een verhoogde kans op het syndroom van Down is gevonden, wordt er geadviseerd ook een vlokkentest of vruchtwaterpunctie te doen. Door deze testen ook te doen, ontstaat er meer zekerheid over de uitslag.

LEES OOK: De 20 tekenecho: wat het is en hoe het werkt

Eigen keuze

Het doen van een combinatietest is nog altijd jouw eigen keuze. De verloskundige geeft altijd extra informatie over de test. De uitslag kan rust brengen als je bezorgd bent. Tegelijkertijd is het nadeel dat het ook juist voor extra ongerustheid kan zorgen. Het is niet verplicht. Kies dus wat voor jou het prettigst voelt.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over de combinatietest
Sluiten