Column: Vandaag is voor iedereen die moet praten over de ‘gecorrigeerde leeftijd’

Het is 17 november, Wereld Prematurendag. Speciaal een dag voor al die kleine vechters. Die kleine vechters die om zoveel redenen niet tot tenminste 37 weken in de buik van mama bleven. Er uit wilden of er uit moesten. Te vroeg, te snel.

Die te klein zijn om het allemaal al zelf te doen. Te licht en te teer om open en bloot kennis te maken met de buitenwereld. Die kleintjes, die in het ziekenhuis moeten blijven. Om te groeien, om gezond te blijven, om geen infecties te krijgen. En als ze die wel krijgen, dat ze dan zo hard moeten werken, om die te boven te komen. En dat ze dat soms niet lukt.

Verdriet

Het verdriet van ouders, de onzekerheid. De angst om te hechten. Je kindje achter moeten laten. Toevertrouwen aan anderen. Elke dag het ziekenhuis instappen en horen hoe het is gegaan die nacht. Elke dag weer, totdat ze mee naar huis mogen. En hopen op die dag, dat ze echt naar huis toe gaan. Dat dan je kraamperiode dan pas echt begint. En je het alleen moet doen. Zonder de hulp van alle lieve verpleegkundigen.

LEES OOK: Mooie dingen: Pampers komt met piepkleine luiers voor premature baby’s

Dat je bang bent voor elk kuchje en voor elke snottebel. En dat je met die angst mee om moet leren gaan. Dat je je druk maakt om de ontwikkeling. Dat je praat over de gecorrigeerde leeftijd. De zorgen die je hebt.

Hulpmiddelen

Wat ben ik blij dat voor deze ouders, hun kindjes en families, zoveel hulpmiddelen zijn. Het Ronald Mc Donalds huis. Die ervoor zorgt dat je dicht bij je kindje kan zijn. Stichting EarlyBirds die foto’s maken voor nu en voor later. Zodat je kan zien hoe het was. En hoever je nu bent. Die je helpen met verwerken. Natuurlijk zijn er ook tal van lotgenoten groepen, waar je terecht kan voor een gesprek. Of het maatschappelijk werk.

Trots

Het worden van een mama, is het spannendste wat ik ooit gedaan heb. Met alle verantwoordelijkheid, angsten en onzekerheden die ontstaan op het moment dat je vader en moeder wordt. En die nog groter worden, als je kindje prematuur is.

Voor al die kleine vechters en hun ouders. Wat ben ik trots op jullie.

Van de redactie

Op 17 november, Wereld Prematurendag, wordt aandacht gevraagd voor de problemen rond vroeggeboorte. In Nederland worden jaarlijks 15.000 baby’s te vroeg geboren. Dat is maar liefst één op de tien baby’s. Dit zijn zeshonderd kleuterklassen vol. Ongeveer 1.000 baby’s per jaar overlijden aan de gevolgen van hun vroeggeboorte. Voor de kindjes die het wel halen, zijn de zorgen na de couveuse vaak nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grote kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Column: Vandaag is voor iedereen die moet praten over de ‘gecorrigeerde leeftijd’
Sluiten