Hoogzwangere Sophie start rechtszaak: ‘Je hebt het recht om te bevallen hoe en met wie je wil’

De hoogzwangere Sophie wil met haar eigen verloskundige bevallen in een ziekenhuis. Het ziekenhuis weigert echter om deze verloskundige zorg te laten verlenen in dat ziekenhuis. Sophie mag wel met een andere verloskundige komen bevallen. Belachelijk, vindt ook Famme Baby columnist Henrike. 

Het is wetenschappelijk bewezen dat je het beste bevalt als je ontspannen bent en gedurende je zwangerschap en bevalling wordt begeleid door iemand die vertrouwd is. In Nederland hebben we gelukkig de mogelijkheid om zelf te bepalen waar we bevallen (thuis, geboortehotel of ziekenhuis) en met wie we willen (alleen of met een verloskundige, klinisch verloskundige of gynaecoloog). Goed geregeld dus. Of niet?

Praktijk

In de praktijk komt er van deze mooie theorie soms niets terecht. Een paar jaar geleden is de toenmalige minister Schippers begonnen met het optuigen van de ‘integrale geboortezorg’. Het idee was en is dat alle zorgverleners in de geboortezorg beter met elkaar samenwerken en communiceren om zorg voor moeder en kind te verbeteren. Een mooi streven. Om dit te bereiken werden verloskundigen verplicht samen te werken in zogenaamde Verloskundige Samenwerkings Verbanden (VSV’s) en deze VSV’s moeten weer verplicht gelieerd zijn aan een bepaald ziekenhuis. De bedoeling is dat de lijntjes korter worden, er meer gecommuniceerd wordt en uiteindelijk iedereen daar beter van wordt.

Pilots

Ondertussen wordt er ook hard gewerkt aan integrale bekostiging van de geboortezorg: er moet één tarief komen voor alle zorg rondom zwangerschap en bevalling. De kraamzorg, verloskundigen en gynaecologen krijgen samen een zakje geld en moeten die vervolgens onderling verdelen. Om deze financiële verdeling vorm te geven, moeten er integrale geboortezorg organisaties (IGO) worden opgericht. Hiervoor lopen nu landelijk enkele pilots.

LEES OOK: Column: Een baby verandert je meer dan je van tevoren denkt

So far so good. Voor de meeste mensen geldt dat hun verloskundige is aangesloten bij de VSV die hoort bij het ziekenhuis in de buurt en zijn er geen problemen. Maar wat nu als je met je verloskundige in een ziekenhuis wil bevallen waar de verloskundige geen lid is van de VSV? Dan wordt de theorie toch ineens minder makkelijk in de praktijk te brengen.

Hoogzwanger

Het overkwam Sophie. Ze is hoogzwanger en wil met haar eigen verloskundige bevallen in een ziekenhuis. Het ziekenhuis weigert om de verloskundige zorg te laten verlenen in dat ziekenhuis. Sophie mag wel met een andere verloskundige komen bevallen. Reden? De verloskundige is geen lid van de lokale IGO. Heeft dit met kwaliteit van zorg te maken? Nee. Heeft dit met bureaucratie en financiën te maken? Ja. Want als het ziekenhuis de eigen verloskundige van Sophie zorg laat verlenen, dan moeten ze de poen delen. En dat is niet voordelig. Dus het wordt ontmoedigd.

Schandalig

Schandalig is het. Want de integrale geboortezorg is erop gericht om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Door de eigen verloskundige toegang tot het ziekenhuis te ontzeggen, wordt de kwaliteit van zorg juist sterk verminderd. Immers: je bevalt het beste met iemand die je vertrouwt. De spanning die het Sophie oplevert door opeens door een onbekende zorgverlener te worden bijgestaan is evident niet bevorderlijk voor een ontspannen verloop van de bevalling. Dit levert weer meer kans op interventies op, hetgeen de ontspanning nog meer verminderd.

LEES OOK: 19 essentials voor als je zwanger bent en bedrust moet houden

Sophie laat het er gelukkig niet bij zitten en is een kort geding gestart tegen het ziekenhuis met hulp van Proefprocessenfonds Clara Wichman en de GeboorteBeweging. Door middel van crowdfunding proberen ze de proceskosten te verzamelen. De rechtszaak dient op 8 maart a.s. Op wereldvrouwen dag: een mooie twist of fate.

Rechter

Ik hoop van harte dat de rechter Sophie in het gelijk stelt. Niet alleen voor Sophie, maar voor alle vrouwen die nog tegen dit probleem gaan aanlopen. De integrale geboortezorg staat nog in de kinderschoenen en het zou mooi zijn als nu al duidelijk wordt dat er aan het recht van de vrouw om te kiezen met wie ze bevalt niet getornd mag worden.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hoogzwangere Sophie start rechtszaak: ‘Je hebt het recht om te bevallen hoe en met wie je wil’
Sluiten