Column 13 nov 2018 Sherita Jager

Sherita: ‘Dit zijn toch geen teksten voor kinderen, of ben ik nu zo preuts?’

Die weg naar de crèche begint me een beetje de oren uit te komen, en om het wat gezelliger te maken besloot ik liedjes te gaan zingen voor mijn 1-jarige dochter. Toen ik niet verder kwam dan Sinterklaasliedjes in februari, en het inmiddels onverantwoorde Klein Zigeunermeisje, besloot ik dat het tijd werd om de repertoire van K3 uit mijn hoofd te leren. Leuke, veilige kinderliedjes, toch? Maar al bij de eerste songtekst begonnen mijn oren te klapperen. Was dit K3? De vunzige reggeaton van vrouwenverslinder Maluma is haast nog preutser. Ben ik de enige die het hoort?

De inmiddels tweede versie van de Vlaamse meidengroep bestaat uit Marthe, Hanne en Klaasje. De drie zijn heel geliefd en proberen met hun teksten taboes te doorbreken. In Prinsesje en Superman, bijvoorbeeld, zingen ze over meisjes die superman willen zijn, en jongens die liever prinsesje spelen. Een hele verbetering ten opzichte van hun voorgangers, maar het nieuwe album van het drietal staat nog steeds bol van de dubbelzinnige opmerkingen. “En de pina colada staat koud. Maar vannacht wil ik enkel maar jou. Ja jou ja jou,” had zomaar een zin kunnen zijn uit een flauwe Nederlandse smartlap, toch?

‘Ondeugend kantje’

Moeders met oudere kinderen moeten haast wel weten dat de teksten van K3 wat nuances missen. Het is ook niets nieuws onder de zon, maar voor mij kwam die tekst van bijvoorbeeld Heyah Mama als donderslag bij heldere hemel. “Jij mag mij verslinden, doe het heel zachtjes, geen kreetjes en lachjes.” Dat zijn toch geen teksten voor kinderen, of ben ik nu zo preuts of dirty minded? Dat niet ik de viezerik ben, maar zij, kwam bij een interview naar voren. “Dat volwassenen zich soms andere beelden voorstellen bij de teksten, is niet geheel toevallig,” vertelden ze in een interview aan Het Laatste Nieuws. “Voor kinderen lijken ze braaf, maar mama en papa kunnen een ondeugend kantje ontdekken.”

LEES OOK: 8 pittige momenten met je baby (waar je ooit naar terugverlangt)

Ik snap die dubbelzinnigheid niet. Kies je publiek: óf volwassenen, of kinderen. Maar ga niet over de rug van kinderen volwassenmensenpubliek trekken. Want hoe triest is het met de volwassenen gesteld als dit is waar we opgewonden van moeten worden? We hebben anno 2018 toegang tot de Playboy, Youtube, en 24/7 gratis porno, en dan moeten we het hebben van dubbelzinnige liedjes die zich richten op kinderen? Ik heb iemand eens horen zeggen dat K3 eigenlijk voor tienermeiden is bedacht, maar dat ze plotseling heel populair werden bij een jonger publiek, en dat ze daar maar mee zijn doorgegaan. Prima, maar dan zouden hun teksten aangepast moeten worden, toch?

Opgewonden?

Wat misschien nog wel het allerergst is, is dat het niet K3 zelf is, die de teksten schrijft. Deze vieze fantasieën komen uit de pen van drie vieze mannetjes. De betreffende mannen schreven al vele, vele nummers voor de groep. Ik zie ze al voor me, zittend in een donkere studio, terwijl ze grinnikend en kwijlend vieze teksten opschrijven voor onschuldige kindjes. Worden deze songwriters daar opgewonden van? Vinden ze dat spannend? Deze mannen kunnen wel een clubje vormen met de tekenaars van Disney, die via ‘subliminal messages’ dubbelzinnige en seksuele tekeningen in de films verwerken. Wat is de toegevoegde waarde hiervan?

LEES OOK: Van dit type muziek wordt je baby rustig volgens onderzoek

Iedereen die beweert dat kinderen het niet doorhebben wanneer volwassenen schuine grappen maken, onderschatten kinderen. Kinderen begrijpen het maar al te goed als volwassenen het over bepaalde onderwerpen hebben. Iedereen heeft wel zo’n oom die schuine opmerkingen maakt. Ik herinner het mij nog wel van vroeger. Er werd iets gezegd wat ik niet begreep en alle volwassenen gingen lachenen. Meteen daarna richtten ze hun blik op de kinderen, oeps, hebben ze het door? Als kind zijnde heb je dan twee opties: Je van de domme houden, of meelachen, al weet je niet precies waarom.  Meelachen voelt niet goed want je weet dat het iets is waar je geen weet van hoort te hebben. Ik hield me dus altijd van de domme. Ik had de schuine grappen zogenaamd niet gehoord, of ik keek gewoon schaapachtig om me heen. Geen zorgen hoor, grote mensen, ik heb jullie geheime grapjes niet door.

Leukere onderwerpen

Noem me preuts, truttig of een azijnpisser, maar ik denk dat er veel leukere onderwerpen zijn om te bezingen in kinderliedjes. Mijn kind wordt blij van een uitgekauwd dropje, echt, geloof me, zo moeilijk is het niet om kinderen blij te maken. Ik denk dat ik K3 dan voorlopig ook maar even links laat liggen. Ze bedoelen het vast niet slecht, maar ik wil niet dat mijn dochter op een gegeven moment ‘jij mag mij verslinden, maar doe het heel zachtjes,” gaat zingen tegen haar klasgenootjes. Jij wel?

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Sherita: ‘Dit zijn toch geen teksten voor kinderen, of ben ik nu zo preuts?’
Sluiten