Column 11 dec 2018 Daphne de Groot

Column: 9 praktische dingen die je echt wilt doen voor de baby er is

Als je zwanger bent dan heb je een waslijst met klusjes die je op moet knappen voordat de baby er is. Kleertjes wassen, spulletjes in huis halen, etc. Tuurlijk! Dat weten we wel en doen we ook allemaal braaf. Maar dit zijn de tips die columniste Marijn deelt met haar zwangere vriendinnen. Lekker direct en lekker praktisch. En er zitten er ongetwijfeld een paar tussen waar je nog niet aan gedacht hebt. 

1. Wachtwoorden

Schrijf alle wachtwoorden op. Ja, ook die je al járen hebt en kunt dromen. Kans is groot dat de ingegrifte codes en inloggegevens voor Netflix, DigiD, je zorgverzekering en andere belangrijke zaken als sneeuw voor de zwangerschapshormonenzon verdwijnen.

2. Foto-opslag

Maak ruimte vrij op je telefoon voor ál die ‘kijk hoe schattig mijn baby is’-foto’s. En zorg voor een gedegen online opslagsysteem waar je vervolgens al die foto’s en filmpjes gaat opslaan. Dit klinkt als een  rotklusje, maar als de baby er eenmaal is, heb je geen zin om dat allemaal uit te zoeken en voor je het weet zit je met een volle telefoon en ben je als de dood dat je foto’s moet wissen om weer ruimte te maken. En dat wil je niet.

3. Lakken

Teennagels lakken terwijl je niet eens je schoenen aan kunt krijgen? Gaat niet, hè? Calculeer (lees: budgeteer) een paar bezoekjes aan de nagelsalon in tijdens de laatste weken.

4. Onderbroekenlol

Na je bevalling ga je vloeien. En vloeien is net zoiets al heeeeeel erg ongesteld zijn. Behalve dat je dat niet lekker netjes kan (en wilt, want au) oplossen met een tampon. Dikke vette pamper in je onderbroek dus. Droeg je tot dusver schattige stringetjes en dunne naadloze broekjes die amper je kruis bedekten? Dan is het handig om wat grote oma-onderbroeken te scoren waar je lekker veel ‘leklappen’(zoals mijn man en ik ze liefkozend noemden) in kwijt kan.

5. Geboortekaartjes

Natuurlijk heb je al wat uitgezocht of geknutseld, maar zijn de enveloppen en adressen en dergelijke ook geregeld? Ik had van tevoren alle adressen al geschreven, postzegels geplakt en enveloppen versierd met gezellig washi-tape. Het enige wat nog moest gebeuren na de grote exodus, was in het opmaakprogramma de juiste tijd en datum invullen. Ik had manlief uitgebreid geïnstrueerd. Trots liet hij de geleverde kaartjes zien. Met de verkeerde datum, te wijten aan drie slapeloze nachten. Dus er moesten hals over kop nieuwe kaartjes besteld worden. Dan is het heel fijn dat al het voorwerk al gedaan is.

LEES OOK: Jij hoeft je geen moment te vervelen tijdens je zwangerschapsverlof

6. Documenteer deze mooie periode

Voor je het weet ben je uitgerekend en kun je je niet meer voorstellen hoe het is om ooit zwanger geweest te zijn. Ik wilde vaak niet op de foto, omdat ik me een walvis voelde. Terugkijkend naar de foto’s die er wel zijn, vond ik dat ik eigenlijk heel mooi zwanger was en vond ik het jammer dat er niet meer foto’s van mijn dikke buik waren. En ook al ben je niet gezegd met een buik waarvan je van achteren gezien niet zou vermoeden dat ‘ie er van voren aan zit, dan is dat nog steeds heel leuk om dat later terug te zien. Dus maak die foto’s en schrijf af en toe op hoe je je voelt.

7. Gevulde koelkast

Zorg voor een diepvriezer vol maaltijden. Kans is groot dat je in de eerste weken weinig fut hebt om te koken. En de vitamientjes heb je nodig om weer een beetje terug te komen op aarde, dus elke avond patat en pizza is niet handig.

8. Fake news!

Ik heb het zelf niet gedaan, maar wel eens gezien bij een kennis: de fake post. Hij is sneaky, maar effectief. Als je bijna bent uitgerekend of over tijd bent, krijg je om het uur de vraag of er al wat gebeurt. Als het dan echt bingo is, heb je geen zin om iedereen van minuut tot minuut op de hoogte te houden. Nieuwsgierige aagjes op afstand houden? Zet een facebookpost klaar die je het net op kunt slingeren (of beter nog: kunt plannen voor een paar uur later) op het moment dat de weeën beginnen. Kies bijvoorbeeld voor een (niet eerder gebruikte!) foto van jou met je dikke buik in een restaurantje, met de tekst ‘Nog even een lunch scoren voordat het hele circus begint!’ Of een foto van je voeten op de bank met ’40 weken and couting!’ of ‘Nog even genieten van de stilte voor de storm.’ Weten je volgers veel dat jij inmiddels al midden in die (weeën)storm zit! Des te groter de verrassing als je de volgende dag een fotootje van je baby kan posten.

9. Post-natale outfit

Niet leuk, maar denk vast na over wat je de eerste weken na de bevalling aandoet. Had ik dus totaal niet over nagedacht! Ik dacht gewoon mijn zwangerschapskleding nog te kunnen dragen. Maar wat wil je als je zwanger bent? Je buik showen! En wat wil je niet als je bevallen bent en zo snel mogelijk van die blubber buik af wilt? Juist. Misschien behoor jij tot de lucky few die na een paar weken weer in  haar oude spijkerbroek past. Maar eerlijk is eerlijk, meestal volgen er maanden van wijde shirts. Ik ben in ieder geval als een gek gaan (internet)shoppen toen ik er achter kwam dat ik mijn oude kleding nog lang niet paste en mijn zwangerschapskleding alleen maar strak zat om die buik te accentueren. En kleren passen met hechtingen, een keizersneelitteken of zelfs alleen gewoon een dikke pens, is garantie voor huilen in de paskamer. Geloof me.

Dit herken je zéker als je zwanger bent in de herfst of winter

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Column: 9 praktische dingen die je echt wilt doen voor de baby er is
Sluiten