Column: Dan denk je na de bevalling alles gehad te hebben, en dan komt de poepstress

Hèhè, de bevalling zit er op. De baby is eruit. Je hoeft voorlopig niet meer te persen, jeej! Eh, think again. Denk je alles gehad te hebben, begint je poepstress. En laat Ellis daar nou een heel treffende column over geschreven hebben. 

De bevalling is klaar, je baby is bij je. Lekker thuis waar je een week in de watten wordt gelegd door de kraamverzorgster. Die lieve  kraamverzorgster die jou en je baby goed in de gaten en houdt. Die controleert of je baby groeit, plast en poept.  Maar zich dus ook bezig houdt met jouw plassen en poepen.

Darmen in verdrukking

Die eerste keer naar de bevalling, dat jij weer moet gaan poepen, die komt. Denk je dat je alles achter de rug hebt, komt dat er ook nog eens bij. Tijdens de zwangerschap al een crime, die ontlasting. Darmen die volledig in de verdrukking zitten waardoor het al geen pretje is. Na de bevalling moeten die darmen  weer op hun plek moeten gaan zitten. En dan moét je ook nog poepen. Want dat houden ze bij, die kraamverzorgsters, in het mama gedeelte van het kraamboek. Vre-se-lijk!

Poepen sla ik even over

Als de kraamverzorgster ’s morgens komt,  gaat ze allemaal vragen stellen: ‘Hoe was de nacht?’ ‘Hoe is de temperatuur van de baby’. ‘Hoe gaat het plassen?’  ‘En ontlasting?’ Dat laatste,  nee. Nog steeds niet nee. Want dat durf ik niet. Dat doet zeer. Plassen doe ik al onder de douche, dat brandt het minst. Dus nee. En ik ga ook niet. Nu niet, nooit niet. Ik geloof dat ik de afgelopen periode wel genoeg geperst heb. Om een veel aangenamere reden.  Mijn onderkant ziet eruit als… nou ja, anders. Ook nog de pech dat ik een knip gehad heb. Dus, dat poepen sla ik even over.

LEES OOK: Ilse: “Eerst zelf poepen voor je de kleine verschoont, dat is jouw eigen gemak”

Die lieve begripvolle blik in de ogen van de kraamverzorgster. Ze snapt het volledig. Het is ook niet leuk. Yes, Die heb ik in the pocket. Al dromend dacht ik, hier kom ik mooi vanaf. Maar die droom werd ruw verstoord door een stem.  ‘Morgen is het de 3e dag dat je niet gepoept hebt, en is het dan nog niet gelukt dan volgt er een klysma.’ ‘Zal ik je straks anders even temperaturen, misschien prikkelt dat de boel wat en komt het zo op gang’. Lieve kraamverzorgster veranderde in strenge kraamverzorgster.

Geen klysma!

Alles wat ik niet wilde, dat was die klysma! Ik had al genoeg polonaise aan mijn lijf gehad. Tijd voor  plan de campagne!
Sloten koffie, kiwi’s, yoghurt met lijnzaad, lauw water op de nuchtere maag. Vezelrijk brood en lactulose waren mijn redmiddelen.
I did it!!! Met angst, beven, frisse tegenzin en  een lichte aanmoediging van mijn man. Maar het was gelukt. Voor de tweede keer die week voelde ik me enorm trots.

Nog veel meer artikelen lezen? Like ons op Facebook, dan houden we je op de hoogte.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Column: Dan denk je na de bevalling alles gehad te hebben, en dan komt de poepstress
Sluiten