Column 28 mrt 2018 Nicole Hiraki

Nicole: ‘Als het maar gezond is’

Het krijgen van een kindje heeft een enorme impact op je leven. Of dit nu je 1e, 2e of 3e kindje is. Je leven verandert. Al tijdens de zwangerschap begint dit. Je bereidt je voor op je nieuwe leven. Je bedenkt of het een jongen of een meisje zal zijn. Welke naam je het kindje gaat geven. En hoe zullen eventuele broertjes en zusjes met dit nieuwe kindje omgaan en erop reageren. Of een huisdier? Hoe gaan we dit kindje opvoeden? Misschien moet je wel verhuizen of verbouwen? Al voordat het kindje geboren wordt is het een wezenlijk onderdeel van je leven.

Vaak zijn er mensen die vragen of je al weet wat het is en het antwoord op deze vraag wordt vaak afgesloten met “Als het maar gezond is”. Maar wat als dat niet zo is? Want onze Sen is wel gezond, maar heeft wel downsyndroom. Wij wisten dit niet tot hij geboren was. Hij heeft gelukkig geen medische problemen. Maar, wij weten wel nu al dat hij sowieso een verstandelijke beperking zal hebben. En ook hoe zijn motorische ontwikkeling zal verlopen is heel onduidelijk. Er zijn verschillende gradaties en hoe zijn leveren eruit zal gaan zien is een groot vraagteken. Zoals iedere ouder zijn wij ontzettend blij en trots op elke kleine stap in zijn ontwikkeling. En wij hebben het grote geluk dat onze kleine man het heel erg goed doet. Maar dit was natuurlijk niet waarvan wij droomden toen we zwanger waren.

Gezond

Maar weet je wat, ook al is Sen dus niet “gezond” zoals bedoeld wordt in de volksmond. Het is wel ons kindje en ons leven. Gelukkig hebben wij in onze omgeving alleen maar positieve reacties gehad. Er is nog niemand geweest die iets negatiefs erover gezegd heeft. Misschien durven ze dat ook wel niet. We hebben wel vaak de vraag gekregen of we het wisten van tevoren. Nee dus. En of we hadden willen weten. Ook nee. Anders denk ik dat ik me veel zorgen was gaan maken. Terwijl het nu gewoon zo is.

Oudere generatie

Waar ik eigenlijk stiekem een beetje om moest lachen was toen een oudere dame had gevraagd of wij een Mongooltje hadden gekregen. Nee, was het antwoord. Marco en Nicole hebben een zoontje gekregen en hij heeft Downsyndroom. Maar ja, de oudere generatie die noemt dat nog zo.

Hoe dan ook, wij kunnen Sen nu niet meer wegdenken uit ons leven. En dit is ook zo voor onze familie, vrienden en kennissen. En het feit dat hij anders is dan waar we stiekem en onbewust vanuit waren gegaan is alleen maar positief gebleken. Want we genieten zo van ons mannetje. Die oogjes, die lach, die mollige handjes die je vinger vastpakken. Daar wordt je pas gelukkig van!

Niet juist

Maar misschien is de stelling “Als het maar gezond is” toch niet helemaal juist. Want je kindje is je kindje, met of zonder beperkingen, gezondheidsproblemen, klompvoetjes, 9 teentjes, 6 vingertjes of wat je al nog niet meer kan bedenken. En daar hou je van!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Nicole: ‘Als het maar gezond is’
Sluiten