Marjolein: ‘Een paar tips en trucs voor de couveusetijd’

Per jaar worden er zo’n 15.000 baby’s te vroeg geboren. We spreken over prematuur wanneer een. baby voor de 37e week van de zwangerschap word geboren. Bij een zwangerschapsduur van 32 weken of minder, is er sprake van extreme prematuriteit. In Nederland is een baby levensvatbaar bij 24 weken en vanaf dat moment gaan artsen levensreddend handelen bij een geboorte. Bijna alle premature baby’s komen direct na de geboorte in een couveuse te liggen.

De couveusetijd is een achtbaan, vreugde, blijdschap, verdriet en onzekerheid wisselen elkaar heel snel af. Iedereen ervaart de periode ook heel anders, maar er zijn zeker ook een aantal tips en trucs die ervoor zorgen dat sommige dingen wat soepeler verlopen.

Neem rust

Hoe cru het ook klinkt, nu heb je het nog even. Herstel van de bevalling, accepteer alle hulp die je aangeboden krijgt en vul die vitamientjes extra aan. Je zal het allemaal nodig hebben zodra je baby thuis komt.

Maak je bekend met de vaktermen

Want ze smijten ermee bij de vleet. Er is niets vervelender dan niet goed begrijpen wat er nou precies met je kindje aan de hand is omdat je het verschil tussen een ‘brady’ en een ‘dipje’ niet goed weet.

Voel je niet schuldig

Ik had al een peuter thuis lopen en ik lag geregeld in een spagaat om iedereen aandacht te geven. Op een gegeven moment koos ik ervoor dat degene die er het meeste van meekreeg, voor ging. Er waren dus dagen dat ik maar een uurtje bij mijn tweeling in het ziekenhuis was. Natuurlijk heb ik me er soms erg schuldig over gevoeld, maar vooralsnog nemen ze mij niets kwalijk.

Lekken

Voelde je je nog geen melkkoe door al dat gekolf, dan vast wel een kangoeroe door al dat gebuidel. Want het credo in het ziekenhuis is buidelen, buidelen, buidelen. En wanneer je daar dan in die heerlijke buidelstoel ligt, met je kindje op je blote huid denkt je lijf maar aan één ding: Melk! Nu! Om te voorkomen dat je alles onder lekt, heb je die handige borstcompressen. Plak ze vast met wat luiertape en you’re good to go!

Er komt een tijd dat ze lekker in bad mogen

Maar niet alle baby’s vinden dat fijn. Bij mij schreeuwde ze moord en brand, maar daar hadden die handige verpleegsters een trucje voor. Sla een hydrofiele doek om ze heen en doe ze met doek en al in bad. Die doek gaan dan tegen het lijfje aan plakken waardoor ze minder bewegingsruimte hebben. In combinatie met het warme water kan dit heel vertrouwd voor ze aanvoelen.

Maak veel foto’s

Je gaat geheid dingen vergeten, maar ze zijn later in een eventueel verwerkingsproces ook erg handig. Je kan contact opnemen met stichting Early Birds, zij sturen een professionele fotograaf langs die het dagelijkse ritme van jou en je baby in het ziekenhuis vast legt. De fotosessie is gratis, maar aangezien het een stichting is stellen ze een kleine donatie zeer op prijs.

Het is logisch dat wanneer je baby in het ziekenhuis ligt het geen ideale situatie is, probeer dit ook mee te nemen in de keuzes die je maakt. Het is allemaal lastig genoeg en soms het is niet nodig om het jezelf nog lastiger te maken dan dat het al is. Soms gaat een praktische keuze boven welke norm dan ook. Maar laat je bovenal door niemand wijsmaken dat je een slechte keuze hebt gemaakt.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Marjolein: ‘Een paar tips en trucs voor de couveusetijd’
Sluiten