Ellis: ‘Waarom het een heel goed idee is om met je man op zwangerschapscursus te gaan’

Mijn man ging mee naar de zwangerschapscursus. Wat vond ik dat fijn. Hij ging niet mee, omdat ík dat wilde. Nee, hij ging mee omdat híj dat wilde. De reacties daarop waren in mijn ogen toch best bijzonder. Alsof hij iets heel ergs raars ging doen. Dat het maar gek was dat hij naar zo’n cursus ging.  Maar dames, zeg het tegen je man. Het is niet suf. Het tast de mannelijkheid niet aan. En nee, je zit ook niet de hele avond met je knieën in je nek te puffen, zuchten of steunen.

Je partner gaat mee, omdat je graag informatie wilt. Informatie hoe dat nu precies werkt zo´n bevalling. Wat er allemaal voorbij komt. Een beetje wat je kunt verwachten. Ja, je gaat ook even droog oefenen met het puffen. Maar die paar minuutjes  tijdens de cursus  vegen het argument ‘ik ga toch niet de hele avond op een bank een beetje zitten puffen’ van tafel.

Voorbereid

Als je partner al net zo voorbereid is als dat jij dat bent in de praktische zaken. Dan scheelt dat enorm. Tuurlijk moet jij de weeën opvangen en ga je door je pijngrens. Keer op keer. En ja,  jij zet jullie kindje op de wereld.
Maar dat je partner de ademhalingstechniek kent, zodat hij met je mee puft als jij het even niet meer weet. Dat geeft rust.  Of dat je partner weet, wat er gebeurd als het een keizersnede wordt. Ik kan uit  ervaring spreken, dat het fijn is dat er rust heerst. En als je denkt dat het paniekerig wordt. Dat er iemand is die je rustig houdt. Gewoon, omdat er geleerd is wat er allemaal gebeuren kan. Rust, Rust, Rust. Het scheelt zoveel.

LEES OOK: ‘Hoezo kan ik alleen nog maar praten over hoe fantastisch borstvoeding is’

Band

We hebben het erover dat we ons niet meer afvragen, wie toch die man is die op zondag het vlees snijdt. En dat we vinden dat vaders langer verlof moeten hebben. Dat is beter voor de band. De vader krijgt meer mee wat er allemaal in het gezin gebeurd. We moeten af van het stereotiepe beeld van het gezin. De vader komt meer in beeld. Neemt zorgtaken over. Er bestaat al jaren zo iets als een papa-dag. Is  het dan zo vreemd, dat een man al voor de geboorte mee gaat om zijn vrouw te steunen. Om ook al bij dit proces aanwezig te zijn. Tuurlijk weet ik dat er op een zwangerschapscursus altijd een beetje een negatief beeld hangt. Maar dat is dan wel het beeld geschetst door mensen die de cursus niet gedaan hebben.

Hoe fijn is het voor jou als vrouw dat je man je kan ondersteunen tijdens de bevalling. Dat je dit samen kunt doen. Als partner zijnde maak je de zwangerschap al van de zijlijn mee. Dus partners,  pak dan ook elk moment aan dat je erbij betrokken kunt zijn. Al voor dat je kindje geboren is.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ellis: ‘Waarom het een heel goed idee is om met je man op zwangerschapscursus te gaan’
Sluiten