Ellis: ‘Ik doe maar wat als moeder’

Ik ben gewoon een vrouw. Een vrouw die het geluk heeft gehad een moeder te worden.  En weet je. Ik doe maar wat. Ik klaai maar wat aan, om het zo te noemen. Want als ik iets geleerd heb van moeder worden, is dat ik opvoeden best heel erg moeilijk vind. Als ze heel klein is het verzorgen, knuffelen. Maar als ze ouder worden, dan moet je gaan opvoeden.

Als je een kindje krijgt, staat alles op zijn kop. Jij als persoon, de verdeling in je gezin, je partner, je nachtrust. Alles. Dat moet dan allemaal in goede banen geleid worden zonder gebruiksaanwijzing. Zonder niet goed geld terug-garantie. Want die krijg je er niet bij. Er is geen handboek. Overal zijn opleidingen voor. Behalve voor: Moeder. Elk kind is anders en ik moet er samen met mijn partner voor zorgen dat ze groot worden.

Pedagogisch verantwoord?

Dus doe in maar wat. Ik doe wat me goed lijkt. En vooral waar ik me goed bij voel. Of het altijd pedagogisch verantwoord is? Weet ik niet. Maar wel zoveel mogelijk verantwoord. Niet teveel van alles. En veiligheid voorop. Dat ook.

LEES OOK: Van spermadonor tot grote liefde: deze vrouw maakte het mee

Onze kinderen krijgen best iets lekkers, of mogen op de iPad. Zitten voor de tv en komen wel eens een dag niet buiten. Komen wel eens te laat in bed en gaan niet elke dag in bad. Krijgen ook ja te horen, waar ik nee bedoel. En ik verhef mijn stem wel eens als ik een baaldag heb. Terwijl ik weet dat het uit onmacht komt. En ook ben ik ook wel eens niet consequent.

Niet elke dag

Maar dit alles is niet elke dag. En als het gebeurt, dan niet de hele dag door. Ik denk dat dit het normale mama gevoel is. Dat je het eigenlijk allemaal niet weet. Je spiekt wat bij een ander. Hoort de gevaagde en de vooral, ongevraagde adviezen aan. Je leest eens wat tips op het internet. Je filtert eruit wat bij jou past. En dat probeer je. En nog eens, en dan nog eens. En zo doe je het. Natuurlijk zijn er ook allemaal boeken volgeschreven met opvoedkundige tips. Maar daar heb ik geen tijd voor. Ik zou met twee kleine kinderen niet kunnen bedenken, wanneer ik die zou moeten lezen.

Alles binnen mijn kunnen

Ik doe maar wat. Alles wat binnen mijn kunnen ligt om ze groot te laten worden en op te laten groeien tot volwassen mensen met de in mijn ogen juiste normen en waarden. Maar wat ik doe, dat doe ik met liefde. En ik denk dat liefde de juiste basis is voor alles.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ellis: ‘Ik doe maar wat als moeder’
Sluiten