Column 3 dec 2018 Sherita Jager

Column: Efficiënt zijn met een baby? Haha!

Eficiencia. Hoe mooi het woord in het Spaans ook klinkt, de Spanjaarden hebben er weinig kaas van gegeten. Don’t get me wrong, het is hier in Madrid, waar ik woon, fantastisch, maar als er 5 verschillende mensen moeten komen om mijn internet te installeren, ben ik er alweer klaar mee. Mijn tweede naam had namelijk Efficiënt kunnen zijn. Ik houd van lijstjes, organiseren, doorwerken, en taken doorstrepen. Heerlijk. Maar sinds de komst van Victoria is dit helaas einde verhaal.

Mijn huishouden is soms die van Jan Steen. Ik ben de enige die schoonmaakt thuis en dat betekent vaak achter de feiten aan rennen. Met een schoonmaakfreak als moeder – sorry mam – ben ik graag aan het poetsen. Helaas zijn die good old times dus over. Dus als ik een keer de optie heb om Victoria op een vrije dag naar de crèche te brengen, doe ik dat. Ik ben het schuldgevoel hierover inmiddels te boven, en geniet van mijn vrije uurtjes. Wat ik zoal doe? Nou vooral heel efficiënt zijn, om mee te beginnen.

Werken vanuit de Starbucks

Deze column typ ik vanuit Starbucks. Ik lijk nu wel een heel coole hipster, maar eigenlijk ben ik gewoon slachtoffer van de internetbedrijven die niet efficiënt werken. ‘Elk nadeel hep se voordeel’, dus ik ga voor een koffie met slagroom en vanillesiroop en wat lekkers, dat wel. Ik moet wel een beetje goed voor mezelf zorgen, toch?

Het blijft een lastig iets. Als Victoria in de auto wakker is, wordt ze snel ongeduldig. Ik kan niet tegen een huilende baby dus ik neem het risico liever niet. Als ze slaapt ben ik bang dat ze wakker wordt van de wasstraat. Ik wil haar geen trauma bezorgen – ze moet mijn liefde voor schoonmaken erven en dus niet bang zijn voor de wasstraat. Maar met weinig regen en veel vogels is mijn auto altijd vies. Jammer, want ik houd zo van een schone auto. Ik ga dus heerlijk door de wasstraat.

Dweilen

Zonder baby die de dweil pakt, en zonder baby die valt. Altijd als ik net lekker aan het dweilen ben, besluit Victoria haar speelgoed achter zich te laten om de vloer te bestuderen. Ze pakt de dweil om te kijken of het echt naar verse dennenbomen proeft. Daarna kruipt ze over de natte vloer, naar de emmer toe en gaat ze onderuit. Resultaat: Een vieze en huilende baby en een vieze vloer.

LEES OOK: Column: Wanneer je zwangerschapsclub niet is wat je ervan verwacht, maar wel is wat je nodig hebt

Ik kan doen alsof ik koken heerlijk ontspannend vind, maar helaas ben ik niet zo’n type vrouw. Wel houd ik van lekker eten, maar het is nogal lastig om te koken met een baby die zich aan je optrekt. Of met een baby die keihard gaat huilen omdat ze wil zien wat er op het aanrecht gebeurt. Of met een baby die de hete oven aanraakt. Of de pan wil aanraken. Of de kastjes opentrekt en haar vinger er tussen stopt. Mijn kookkunsten zijn dan ook niet verder ontwikkeld sinds haar geboorte. Ik heb nu in ieder geval wel een excuus als er weer iets aanbrandt.

Belangrijke telefoontjes plegen

Victoria wil soms nog wel eens gaan hijgen. Meestal voordat ze een willekeurig voorwerp in haar mond stopt, vaak mijn borst die ze soms behendig uit mijn shirt weet te trekken. Menig telefoongesprek gaat dan ook als volgt: Victoria moppert. Ik pak haar op zodat ik de vijfde technicus die mijn internetprobleem écht gaat oplossen, kan verstaan. Daarna merkt hijggrage Victoria de telefoon op. Ik zie haar mond open gaan. Er komt kwijl uit haar mond. Haar mond komt dichter bij de telefoon. Ze hijgt. Snel draai ik de telefoon naar mijn andere oor. Victoria wordt boos en begint te piepen. Ik zet haar weer op de grond en alles begint dan weer van voren af aan.

Efficiënt

Ik weet niet of het woord opruimwoede een echt bestaand woord is, maar het is iets dat bij mij in de familie voorkomt. Heftig, snel en bijna bozig opruimen. Heerlijk eigenlijk. Hoe sneller, hoe beter. Dat daarbij af en toe iets kapot valt, neem ik maar voor lief.

En ja, zo af en toe geniet ik ook écht. Ik ben een drukke moeder maar cijfer mezelf niet weg. Lekker in bad gaan, nagels lakken, haren kammen, naar de hammam gaan of gewoon even boodschappen doen. Mét boodschappenlijstje, want het moet wel efficiënt zijn, natuurlijk.

Wauw! Dit zijn de bijzondere kraamtradities van andere landen

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Column: Efficiënt zijn met een baby? Haha!
Sluiten