Column: De 9 dingen die geen enkele kersverse vader mag vergeten

Ilse Langerak 19 nov 2017 Column

Nog heel even wachten en dan is jullie eerste kindje er. Daarmee breekt een hele fijne maar ook zeer hectische periode aan waarin je dag-nachtritme, je psychische gesteldheid én je relatie flink op de proef worden gesteld. Het is niet zomaar dat tegenwoordig 1 op de 3 stellen uit elkaar gaat na de geboorte van een kind!

Mannen, het is uiteraard niet alleen jullie verantwoordelijkheid om de sfeer thuis goed te houden, maar hopelijk hebben jullie met deze 9 handvatten nét iets meer houvast om die kraamtijd een klein beetje gemakkelijker te maken…

1. Ze zit niet ‘lekker de hele dag thuis’

Na twee schrale dagen verlof word je als kersverse vader alweer terug verwacht op je werk. Een pittige uitdaging, aangezien je met slaaptekort kampt en je je draai nog moet vinden met je kindje. Met rode ogen en flinke koppijn stort je je dan ook op je werk. Wat zou je graag even een dagje thuis blijven om bij te slapen en lekker te Netflixen… Je vrouw heeft het maar goed bekeken, met drie maanden verlof waarin ze ‘lekker thuis kan zitten’. Ehm, newsflash: je vrouw is ook hard toe aan een middagje bijtanken!

Waar jij je overdag even onder de mensen kan begeven en iets anders om handen hebt dan het verschonen van luiers, heeft zij een dagtaak aan de verzorging van jullie kind. Het grootste deel van haar tijd wordt opgeslokt door voeden, verschonen en uitvogelen waarom jullie kindje nog steeds huilt. En als de baby haar dan even niet nodig heeft, is ze druk bezig poepvlekken uit hun beider kleding te wassen of een enorme stapel wasgoed weg te werken. Nee, ze zit zeker niet ‘lekker thuis’ en Netflix is een vaag bekende term uit een ver en grijs verleden….

2. Neem de baby van haar over

Na een lange werkdag, een intensief uurtje sporten of een vrije middag met je vrienden ben je moe, hongerig en toe aan een warme douche. Je doet de deur open, staat in gedachten al onder die warme straal maar hoort dan het volgende: ‘Ooh, eindelijk! Kan jij haar even overnemen!’ Aargghh! Niet waar je op zat te wachten! Maar voor je haar verzoek afwijst: denk even aan punt 1 en besef dat ook zij honger heeft, die koud geworden kop thee van vanmorgen wil opdrinken, de poeplucht van zich af wil douchen en op zijn minst heel nodig moet plassen.

LEES OOK: Postnatale depressie bij vaders komt vaker voor dan gedacht

Natuurlijk hoef jij niet elke keer op stel en sprong jullie spruitje over te nemen, jullie zullen toch moeten ‘delen’, maar met een ‘Wacht, ik smeer eerst even wat brood voor ons. Wat wil jij op je boterham?’ scoor je echt meer punten dan met een ‘Ik heb honger, laat me eerst even rustig thuiskomen.’

3. Ga met haar mee naar buiten

Negen maanden lang was je vrouw de life supplier van je kind en als ze borstvoeding geeft is ze dat eigenlijk nog steeds. Jullie baby is voor de verzorging echt grotendeels afhankelijk van haar. Ze verzorgt jullie oogappel met liefde, maar na een week of twee thuis zitten komen de muren echt wel op haar af en wil ze dolgraag even de deur uit, en dan niet alleen even snel naar de supermarkt.

Bij een tweede of derde kindje is die stap misschien wat sneller gezet, maar bij de eerste is dat nogal een big deal en heeft ze jouw steun gewoon nodig. Dus als ze je vraagt om op je vrije dag even met haar naar de HEMA te gaan voor nieuwe rompertjes of een boswandeling te maken, is het juiste antwoord niet: a) Ga maar alleen, ik pas wel op; b) Jullie redden je wel of c) Is dat niet wat te vroeg? maar d) Natuurlijk, zullen we morgen na haar badje even de deur uit gaan?’

4. Klaag niet over de verstoorde nachtrust

Nee, ook voor jou is het geen pretje om elke drie uur ruw uit je REM-slaap te worden gerukt door het geluid van een hongerige baby. En natuurlijk, dat licht op de overloop zie je het liefst zo snel mogelijk weer uitgaan. Maar wáág het niet om daarover te klagen (tenzij jij zelf dapper opstaat met een flesje, maar dan beschouw ik je toch als één van ons)! Jij draait je om en slaapt weer verder, je vrouw moet er uit om in de behoeften van je kind te voorzien.

LEES OOK: Filmpje: Deze vader heeft hilarische tips om je vrouw te steunen tijdens de zwangerschap

Soms is dat een eenvoudige kwestie van linkerborst, luier verschonen, rechterborst en is het ritueel met een half uur gedaan. Tijdens minder gunstige nachten poept jullie hummel de pas verschoonde luier weer rijkelijk vol, pist hij zijn rompertje onder of heeft hij last van krampjes waardoor je vrouw een goede anderhalf uur of langer bezig is met de kleine. Dat is een volle slaapcyclus!

Mocht je er nou echt niet tegen kunnen: dan koop je maar paar oordoppen en een slaapmasker. Of desnoods een rol ducttape om die mond van je mee af te plakken…

5. Wees complimenteus

Ze draagt enorme stukken maandverband, heeft een blubberende buik, laat meer scheten dan Shrek en is incontinenter dan jullie kind. Haar sexappeal is ze volledig kwijt en geloof me: dat weet ze. Dat jij dan nog even opmerkingen maakt over haar lekkende borsten en oma-onderbroeken, is niet echt heel erg steunend. Geef liever een compliment over wat je nog wel mooi vindt aan haar of laat even weten wat voor een supermama ze is. Verhoog je ook je eigen sexappeal weer wat mee.

6. Logees blijven weg

Oké, je zusje studeert aan de andere kant van het land en voor haar is een bezoekje best een hele onderneming, maar blijven slapen is nu echt even geen optie. Je zusje zal zichzelf moeten redden. Als ze het niet ziet zitten om voor een uurtje de hele reis op en neer te maken, dan is dat heel jammer, maar dan wacht ze maar even met kraamvisite tot jullie baby lekker doorslaapt. Tenzij de mater familias zelf anders aangeeft, natuurlijk.

7. Van haar eten blijf je af

Dit was als het goed is tijdens de zwangerschap al een gouden regel, maar als je vrouw borstvoeding geeft geldt dat des te meer. Van borstvoeding geven krijgt ze namelijk op de meest onmogelijke momenten flinke honger en je speelt werkelijk met je leven als om drie uur ‘s nachts blijkt dat haar voorraadje Sultana’s reeds in jouw maag is beland.

8. Ze huilt veel…

…en ook nog eens om compleet onbenullige dingen. Borrelende darmen, bijvoorbeeld, of het feit dat jullie weer aan de anticonceptie moeten. Maar wees gerust, ze is niet rijp voor het gesticht, dit zijn gewoon de hormonen en het gaat vanzelf weer over. Troost haar, lach er samen om, wat jullie ding ook moge zijn, en blijf er vooral een beetje nuchter onder.

9. Blijf positief

Een beetje voor de hand liggend en zeker ook een tip voor haar, maar probeer je vermoeidheid, je onzekerheid en je frustratie het niet te laten winnen van jullie prille geluk. Niet altijd gemakkelijk, zeker niet als de kleine midden in de nacht een spuitluier heeft of weigert ergens anders te slapen dan op jouw buik, maar probeer toch die knop dan om te zetten. Om nog maar een cliché aan te halen: voor je het weet is je kleintje groot en denk je met weemoed terug aan de momenten waarin je vermoeid maar o-zo-verliefd met je pasgeboren hummeltje lag te knuffelen!

Je leest hier elke dag een verhaal van onze mama-columnisten. Nog veel meer artikelen lezen? Like ons op Facebook, dan houden we je op de hoogte.

Reageer op artikel:
Column: De 9 dingen die geen enkele kersverse vader mag vergeten
Sluiten