Ellis: ‘Ik krijg jeuk van stickers waarop staat dat het oké is als hier borstvoeding wordt gegeven’

Ze bestaan. Stickers die je in openbare ruimtes op kunt hangen. Waarop dan vermeld is dat het oké is dat er op die plek borstvoeding gegeven wordt. Ik zag deze hangen bij het consultatiebureau waar wij naartoe gaan. 
Nu zal je misschien denken; ‘Hé wat fijn, daar kun/mag je borstvoeding geven.’ Dat is natuurlijk ook zo, maar ik kreeg er jeuk van.

Eigenlijk is jeuk een milde omschrijving. Het irriteert me mateloos. Want wat de sticker in mijn ogen eigenlijk zegt, is dat het nodig is om zo’n sticker op te plakken, omdat er plekken zijn waar borstvoeding dus niet gegeven mag worden. 
En dát vind ik zoiets raars. Dat het dus bestaat dat vrouwen die hun kind willen voeden belemmerd worden. Dat ze zelfs weggestuurd worden.

Borstvoeding geven in het openbaar


Ik snap dat niet. Gewoon niet. Hoe kun je dat doen. En vooral ook waarom? Als je je kindje borstvoeding geeft, dan is het echt niet zo dat er een blote borst op tafel komt te liggen waar men dan een kind tegenaan drukt. Of dat een trui over het hoofd wordt getrokken, het hemd uit is en de vrouw er halfnaakt zit. Dat gaat allemaal heel bedekt. De kleding is er op aangepast. Voedingsbeha, voedingsshirt. Vaak ook een sjaal er om. Dat je hooguit een achterhoofd van een baby ziet. Wat is daar dan mis mee?

LEES OOK: Dit is hoe vaak je zou moeten kolven als je borstvoeding geeft

In de ogen van veel mensen blijkbaar een heleboel. Gezien het feit dat moeders die willen voeden verzocht worden om te plek te verlaten. 
Ik hoor het ook weleens om me heen. Dat mensen zeggen: ‘Prima hoor, dat ze borstvoeding geven. Maar ik hoef dat niet te zien.’ En als ik dan reageer met: ‘Maar je hoeft toch ook niet te kijken? Als de vrouw naast je in een restaurant een broodje bestelt, ga je toch ook niet kijken hoe ze dat opeet?’. Of ‘Daar ga je toch niet naar zitten staren.’

Weg met de stickers


Ik heb er maar moeite mee dat dit zo gaat en dat er zulke stickers bestaan. Borstvoeding is al niet makkelijk en dan wordt het je ook nog moeilijker gemaakt. Laten we in een wereld die steeds bekrompener wordt door allerlei wetten en ongeschreven regeltjes toejuichen dat er nog steeds vrouwen zijn die de uitdaging van borstvoeding geven aangaan. Het meest pure product dat er bestaat. Gratis en voor niks verstrekt door de natuur. Deze moeders hoeven echt geen podium, of een medaille. Maar wel een wereld zonder stickers die aangeven dat borstvoeding geven akkoord is. Omdat het gewoon overal mag!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ellis: ‘Ik krijg jeuk van stickers waarop staat dat het oké is als hier borstvoeding wordt gegeven’
Sluiten