De baby 9 mrt 2018 Janne Vogel

Co-sleeper: je baby dichtbij maar wél in zijn eigen bedje

Je bed niet meer uithoeven om je baby te troosten, te voeden of gewoon even aan te raken, omdat hij binnen handbereik ligt. Klinkt dit je als muziek in de oren? Dan is een co-sleeper wellicht dé oplossing voor jou.

Je baby ‘s nachts dichtbij, maar toch in zijn eigen bedje. Met een co-sleeper heeft je kind wél een eigen slaapoppervlak, maar ligt hij niet echt ‘apart’.

Co-sleeper

Een co-sleeper is een ledikant of wiegje dat je tegen je eigen bed aanschuift en eraan vastmaakt. Één zijkant van het bedje kan omlaag, zodat je je baby ‘s nachts gemakkelijk kunt geven wat hij nodig heeft. Jij en je baby hebben zo allebei je echt eigen slaapplek (eigen matras, eigen beddengoed, etc.), maar zijn ondertussen wel zo dicht mogelijk bij elkaar. Zo geniet je van alle voordelen van het co-slapen en voorkom je een aantal lastige dingen.

LEES OOK: Moeder doet alle vooroordelen over co-slapen de das om met dit relaas

Veiligheid

Over co-slapen met je baby zijn de meningen nogal verdeeld, maar mocht je ervoor kiezen dan is de co-sleeper zeker een optie. Omdat het een relatief nieuw product is bestaan er nog niet hele specifieke veiligheidseisen voor het bedje, en zijn er veilige en minder veilige soorten op de markt. Hier daarom een kleine checklist (zodat je zeker weet dat je een veilige kiest!):

– Let erop dat het bedje goed kan worden vastgemaakt, zodat jouw matras aansluit met het matras van je baby
– Er moet een stevig tussenhekje zijn dat makkelijk omhoog en omlaag getrokken kan worden. Zo voorkom je dat je baby ‘s nachts toch opeens in jouw bed belandt en zich misschien bezeert.
– Zet het sluithekje van de co-sleeper altijd helemaal omhoog als je zelf gaat slapen of niet in de buurt van je baby bent. Half-omhoog kan zorgen voor gevaarlijke situaties.
– Ga tijdig (zodra de baby kan gaan zitten/zich kan optrekken) over op een groter/hoger bedje.

Last but not least, een aantal favorieten van de redactie:

Co-sleeper
Snuzpod co-sleeper eco white 3 in 1
Via Bol.com
Co-sleeper
Chico Next2 Me Dusty Green
Via Babypark.nl
Co-sleeper
Troll Sun co-sleeper
Via ZoomBee.nl

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Co-sleeper: je baby dichtbij maar wél in zijn eigen bedje
Sluiten