De mama 14 nov 2017 Melissa Eissens

Moeder: ‘Co-slapen werkt niet voor mij en dit is waarom’

Moeder Joanna begrijpt niet waarom het “co-slapen” wordt genoemd wanneer het lijkt alsof de kinderen de enige zijn die echt een slaaprust krijgen. Op Scary Mommy geeft ze vijf redenen waarom co-slapen voor haar nooit gewerkt heeft.

“Ik hield ervan om met beide baby’s te slapen, voor een tijdje dan. Het werkte uitstekend toen ik borstvoeding gaf omdat ik dan gewoon om kon rollen om ze in bed te voeden. Zo hoefde ik mijn bed niet uit of een broek aan te doen. Ik kon uitrusten terwijl ik mijn baby borstvoeding gaf, die veilig ingebakerd naast me lag.

Co-slapen? Niet voor mij

Maar toen werden ze groot, begonnen in hun slaap meer en meer te bewegen. Dus toen ik stopte met borstvoeding geven, stopte ik ook met co-slapen. Het moment dat ik mijn borsten weer helemaal voor mezelf had, wilde ik ook mijn bed terug.

Onze kinderen stapte over naar een ledikant op hun eigen kamer en uiteindelijk kregen ze een eigen queen-sized bed. Mijn man en ik kruipen elke avond bij een van onze kinderen in bed. We lezen ze verhalen voor en knuffelen met ze, totdat ze in slaap vallen. Daarna sluipen we naar ons eigen bed waar we onze welverdiende vrijheid hebben.

Dit zijn vijf redenen waarom co-slapen voor ons niet werkt:

1. Slaap

Ik heb sommige mensen horen zeggen dat samen slapen met de kinderen voor hun de enige manier is om een nachtrust te krijgen. Hoe dan? Als je voortdurend per ongeluk wordt geprikt, geslagen en uit het bed wordt geduwd? Persoonlijk vind ik het moeilijk goed te slapen wanneer ik voortdurend gewekt word door een ledemaat in mijn zij. Wat ook een dingetje is, elke keer als ik omrol naar een warme plek word ik vanzelf wakker om te checken of het nou nat is of niet. Als dat het geval is en ik zo moe ben, dan gooi ik er snel een handdoek overheen tot de volgende ochtend.

Ik krijg weinig tot geen slaap, dus de slaap die ik krijg moet van goede kwaliteit zijn. Ik kan niet honderd keer per nacht wakker worden en de volgende dag ook nog goed functioneren. Er is simpelweg gewoon niet genoeg koffie in de wereld om dat tegen te gaan. Geloof me, ik heb het geprobeerd.

LEES OOK: Column: Moederschap is een sport en wel hierom

2. Ruimte

Ik werk vanuit huis en ik ben de hele freaking dag omringd door kleine kinderen. Ze raken me constant aan met kleverige handjes of ze vegen dingen aan me af. Ze vinden het leuk om op me te zitten, staan of op me te klimmen. In hun hoofd ben ik een soort menselijke speeltuin.

Tegen het einde van de dag ben ik officieel uitgeput. Soms moet ik gewoon ergens gaan liggen zonder dat iemand me aanraakt, een kort moment om tot mezelf te komen. Een plek waar ik kan ontspannen, diep adem kan halen en me niet druk hoef te maken om iemand die met zijn vieze voeten tegen me aan zit.

3. Veiligheid

Ervan uitgaande dat je niet co-slaapt op een bank, denk ik dat samen slapen over het algemeen veilig is voor kinderen. Maar zodra baby’s de love-to-be-wrapped-like-a-burrito fase ontgroeien, lijkt het of zij beginnen met het trainen voor een vechtsport.

Het begint met een paar onschuldige, maar vervelende klappen in het gezicht wanneer ze om rollen. Totdat je uiteindelijk een vuist in je kaak krijgt gevolgd door een harde trap bij je nier. Je wordt gekneusd en mishandeld wakker door je eigen kinderen. Op een ochtend word je wakker snakkend naar adem, omdat ze op de een of andere manier hun hele lichaam op je gezicht hebben gerold.

4. Heiligdom

Ik deel mijn eten met mijn kinderen. Zij beslissen welke televisieprogramma’s we kijken en ook naar wat voor muziek we luisteren. Mijn bed is het enige wat nog echt van mij is. En ik voel me er niet schuldig over.

Mijn bed is mijn heiligdom. Ik schrijf dit nu ook vanuit mijn bed. Het is waar ik graag dingen gereed maak of waar ik stil ben en geniet van de rust. Ik kan luisteren naar welke muziek ik ook wil: het is een Kidz Bop-vrije zone.

LEES OOK: Die eeuwige vraag: ‘En, wanneer komt er gezinsuitbreiding?’

5. Seks

Ouders die co-slapen zeggen dat ze “creatieve” manieren vinden om met elkaar te binden. Waar? Ik ben niet meer zo lenig en onze bijkeuken is niet groot. En seks onder de douche klinkt leuk – in theorie. Maar in werkelijkheid zou een van ons waarschijnlijk in het ziekenhuis eindigen.

De kids zijn altijd om ons heen, wat betekent dat we alleen écht samen kunnen zijn op deze zeldzame momenten wanneer ze beide slapen achter gesloten deuren.

Kijk, ik ben helemaal in voor iedereen die beslissingen maakt die het beste werkt voor hun gezin. Zolang je allemaal maar gelukkig en gezond bent. Jouw ouderschap keuzes zijn echt niet andermans zaken. Maar als mama niet gelukkig is, is niemand gelukkig. En deze mama is een stuk gelukkiger wanneer ik al het bovenstaande krijg.”

Zoveel vrouwen, zoveel meningen. Voor deze moeder werkt het co-slapen juist weer wél.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

Scary Mommy

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Moeder: ‘Co-slapen werkt niet voor mij en dit is waarom’
Sluiten