De ultieme checklist: 12 dingen die je moet regelen tijdens je zwangerschap

Dat je zwangerschap negen maanden duurt is niet alleen fijn voor je lichaam, maar het zorgt er ook voor dat je genoeg tijd hebt om alle bijkomende zaken te regelen. Daarom speciaal voor jou de ultieme checklist van dingen die je moet regelen tijdens je zwangerschap. 

We hebben de lijst zo gemaakt dat je hem makkelijk kunt printen zodat je hem ergens op kunt hangen waar je hem niet vergeet.  Wees lief voor jezelf en geef jezelf een beloning bij elke afgevinkte taak.

1. Stop met roken en drinken!

Niet een kwestie van regelen, maar van doen. Zodra die twee streepjes in beeld zijn, draai je de dop op de wijnfles en gooi je je sigaretten in de prullenbak. Geen. Discussie. Mogelijk. Je bent nu niet meer alleen en hebt de verantwoordelijkheid voor een nieuw leven. Als je het moeilijk vindt om te stoppen, trek dan aan de bel. Iedereen zal bereid zijn je te helpen.

2. Maak een afspraak bij de verloskundige

Ga op zoek naar een verloskundige in je buurt waar je je fijn bij voelt. Deze dame, of dames of zelfs heer, zul je de komende maanden veel zien en ze zal ook veel van jou zien. Het is dus belangrijk dat je je op je gemak voelt bij haar of hem. Op de website van de KNOV (de beroepsorganisatie van verloskundigen) kun je kijken welke verloskundigen zich in jouw buurt hebben gevestigd.

LEES OOK: Onderzoek: Nederlandse moeder vindt haar verloskundige een topper

3. Meld je zwangerschap bij je verzekering

Dit kun je al vroeg in je zwangerschap doen. Je wilt immers de kosten die je nu moet maken vergoed krijgen. Kijk goed na of je polis voldoende kosten dekt, ook voor de bevalling straks. Na aanmelding ontvang je van je verzekering een ‘kraampakket’, hierin vind je de spullen die nodig zijn voor een eventuele thuisbevalling.

4. Erken de vader (die op zijn beurt de ongeboren vrucht erkent)

Als je niet getrouwd bent, maar je wel wilt dat de vader van het kind ook de officiële vader is voor de overheid, dan dien je samen met de vader de ongeboren vrucht te erkennen. Vader erkent de vrucht en jij erkent de vader. Als je niet mee kunt, moet je je partner schriftelijk erkennen en dient hij deze erkenning mee te nemen. Als je ook al wilt bepalen welke achternaam jullie baby krijgt (en daarmee ook alle toekomstige volle broers en/of zussen), dien je zelf lijfelijk aanwezig te zijn.

5. Regel eventuele extra controles (combinatietest, vlokkentest en NIPT)

Als je extra controles wilt laten uitvoeren, vanwege bijvoorbeeld jouw leeftijd of genetisch overdraagbare aandoeningen, moet je hierover praten met jouw verloskundige.

6. Vraag kraamhulp aan

De kraamzorg is er voor jou en de baby in die eerste bijzondere dagen na je bevalling. De kraamzorg neemt de zorg voor jou en de baby gedeeltelijk op zich en zal ook licht huishoudelijk werk uitvoeren. Via de verloskundige krijg je waarschijnlijk informatie mee van kraambureaus waar zij ervaring mee hebben. Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar ervaringen uit je omgeving. Heb je specifieke vragen of wensen, bespreek deze dan tijdens het intake-gesprek.

7. Vraag verlof aan

Als je werkt, is het belangrijk om rond de twaalfde week aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Zo kan hij of zij op tijd op zoek gaan naar tijdelijke vervanging. Ook kan jouw verlof dan op tijd worden aangevraagd.

8. Maak een bevallingsplan

Zeker als je bijzondere wensen hebt (bijvoorbeeld in een bad bevallen of met specifieke muziek) is het belangrijk dat je deze wensen tijdig deelt met de verloskundige. Thuis bevallen of in het ziekenhuis brengt nogal wat verschillen met zich mee. Denk ook goed na over pijnbestrijding en bespreek dit goed met je partner. Op het moment suprême is de kans groot dat jij in je eigen wereld bent en dan kan hij of zij de honneurs waarnemen.

9. Schrijf je kind in bij de kinderopvang

Dit klinkt absurd, maar is in de grote steden helaas echt nodig. ‘Hoe vroeger hoe beter’ is het motto, zeker als je voor een populaire opvang wilt gaan.

10. Ontwerp het geboortekaartje

Of laat het ontwerpen. Het is natuurlijk leuk om een echt uniek geboortekaartje te versturen straks. Tip: Dit originele idee voor een geboortekaartje is werkelijk geniaal!

11. Verzamel adressen

Het is 2017. ‘Gewone’ post is niet meer heel gebruikelijk. Grote kans dus dat je niet van alle mensen die je een geboortekaartje wilt sturen het postadres hebt. Gebruik de tijd om alle adressen te verzamelen en wellicht zelfs alvast op enveloppen te schrijven. Dat lijkt ouderwets maar is ontzettend rustgevend als je het op tijd doet. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een digitale geboortekaart, verzamel dan de e-mailadressen.

12. Maak de babykamer klaar

Niets leukers dan dat ene plekje in je huis helemaal klaar te maken voor jullie baby. Zet vooral ook de papa to-be aan het werk! Ga er vaak zitten en praat dan tegen je baby. Rustgevend voor jullie allebei.

Natuurlijk ga je tijdens je zwangerschap ook op zoek naar die ene perfecte naam voor jullie baby te vinden. Lastig? Zwitsal heeft dé oplossing bedacht met een geweldige app die zich het best laat omschrijven als een Tinder voor babynamen.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De ultieme checklist: 12 dingen die je moet regelen tijdens je zwangerschap
Sluiten