Interessant! Hoe je brein verandert na je bevalling

De zwangerschap is een magische ervaring an sich. Maar iets wat je ook nooit zal vergeten is de bevalling. Hét moment waarop je leven voorgoed verandert. Je gezin, maar ook je lichaam en zelfs je hersenen. Want wist je al dat je brein verandert nadat je je kind op de wereld hebt gezet?

Volgens de Society for Endocrinology geven je hersenen hormonen af tijdens de bevalling. Die hormonen vertellen je lichaam als het ware wat het moet doen. Maar niet alleen dat, doordat je aan het bevallen bent wordt je brein getriggerd om nog meer hormonen aan te maken. Dat zou vervolgens invloed hebben op je fysieke en emotionele staat tijdens de bevalling en daarna.

LEES OOK: Masturberen tijdens de bevalling: is dat echt een ding?

Je brein verandert

Interessant? Wacht maar tot je het volgende hoort. Onderzoekers van de Universiteit van Yale ontdekten dat je brein verandert in grootte. Sommige delen (amygdala en hypothalamus) worden namelijk groter. Dat helpt je om vaardigheden te ontwikkelen om het ouderschap onder de knie te krijgen.

In een ander onderzoek dat werd gepubliceerd in Nature Neuroscience komt naar voren dat andere delen weer ‘grijze stof’ verliezen. Dat zou vervolgens invloed kunnen hebben hoe jij als ouder bent. Volgens de wetenschap gebeurt dit zodat vrouwen die voor het eerst moeder worden zich meer focussen op de baby en minder op andere zaken.

Voorbereid op ouderschap

De natuur zorgt er dus vanzelf voor dat jij voorbereid bent op het komende ouderschap. Zelfs als je misschien twijfelt of het je allemaal gaat lukken. Bijzonder, niet?

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Interessant! Hoe je brein verandert na je bevalling
Sluiten