‘Breast ís best’, maar stop toch met die ‘Bressure’

Nienke Magnin 8 mrt 2017 De baby

‘Breast is best’, maar wat nu als borstvoeding niet zo makkelijk gaat? Of helemaal niet gaat. Is flesvoeding dan slecht voor je baby? Nee. Maar waarom voelen veel vrouwen zich dan zo schuldig? Waarom voelen veel vrouwen dan zo’n druk om hun baby borstvoeding te geven? Van de buitenwereld, maar vooral ook van zichzelf.

‘Bressure’ heet dit, volgens een filmpje dat deze week online verscheen. De pressure, druk, om borstvoeding te geven. De Amerikaanse Laura Perlongo, vriendin van MTV’s Catfish-star Nev Schulman weet er alles van en maakte, samen met Nev, dit geweldige relativerende filmpje met in de hoofdrol dochter Cleo.

Breastfeeding is tough. — Laura Perlongo (with Nev Schulman)

Geplaatst door ATTN: op maandag 6 maart 2017

Support mums everywhere

‘I am sick of feeling like a failure, let’s support each other and recognize that our bodies, life and babies are unique. Share this message to support mums everywhere, we’re doing great’, luidt Laura’s bijschrift bij het filmpje.

Vrij vertaald: ‘Ik heb er genoeg van om mezelf een mislukking te voelen, laten we elkaar aanmoedigen in plaats van ontmoedigen en laten we erkennen dat onze lichamen, ons lijf en onze baby’s uniek zijn. Deel dit bericht in support voor alle moeder ter wereld, we doen het allemaal fantastisch.’ En ik kan het alleen maar met haar eens zijn.

Laura Perlongo: ‘I am sick of feeling like a failure’

Het beste voor mijn kind?

Mijn zoon was in de eerste 10 weken van zijn leven een magere 500 gram aangekomen. Puur op borstvoeding. Hij zag eruit alsof ‘ie doodziek was. Magere wangetjes, bleek gezicht. Maar ja, borstvoeding was nu eenmaal het beste en hij zou er zelf wel voor zorgen dat hij genoeg kreeg, werd me verteld.

Dat hij slechts het minimale binnenkreeg en daarom twee maanden lang fulltime huilde, dat ik na 10 weken met spoed moest gaan bijvoeden om hem geen schade te berokkenen en dat ik eigenlijk nauwelijks melk produceerde, bleek wel erg laat. Had iedereen die me had overtuigd van de noodzaak van borstvoeding en de natuurlijke, volautomatisch gereguleerde toevoer die mij en mijn zoon ten deel zou vallen, me dat niet even eerder kunnen vertellen?

LEES OOK: Waarom Amerikaanse moeders de gelukkigste baby’s hebben.

Schuldgevoel

Van volledige borstvoeding ging mijn zoon over op volledige flesvoeding en voilà, hij klaarde op, kreeg wat kleur in zijn gezicht en kwam een kilo aan in de volgende paar weken. Voelde ik me daar schuldig over? Nee, natuurlijk niet, ik voelde me schuldig over het feit dat ik verdorie tien weken bezig ben geweest hem uit te hongeren. Het beste voor mijn kind? Flesvoeding dus.

Flesvoeding is echt stukken beter dan geen of te weinig voeding

Breast is best, met een grote MAAR

Het grappige is, ik praat over een periode van nog niet eens vijf jaar geleden en sindsdien lijkt er enorm veel veranderd. Met name in de publieke opinie. Van ‘shaming’ omdat je geen borstvoeding geeft, tot een meer relativerend ‘jij voelt aan wat het beste is voor jouw kind en voor jou’. ‘Breast is best’ met een grote MAAR. MAAR soms lukt het niet. MAAR soms kan het niet. MAAR soms is flesvoeding beter.

LEES OOK: Briljant idee: maak een knuffel van het liefste pakje van je baby.

En social media werken daar geweldig aan mee. Online staan moeders, zoals Laura, massaal op voor hun recht om flesvoeding te geven. ‘Het is niet altijd zo eenvoudig om borstvoeding te geven’. ‘We hebben alles geprobeerd, maar het gaat nog steeds niet vanzelf’. ‘Wij weten dat borstvoeding beter is voor onze baby, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben’. En flesvoeding is echt stukken beter dan geen of te weinig voeding. Mijn zoon is daar een prachtig voorbeeld van.

Meer weten over borst- versus flesvoeding en hoe dat nou zit met kolven? Lees dan dit.

Reageer op artikel:
‘Breast ís best’, maar stop toch met die ‘Bressure’
Sluiten