De baby 6 apr 2018 Janne Vogel

Ouders opgelet: terug praten tegen je brabbelende baby is ontzettend leerzaam

Met zes maanden brabbelt je baby er waarschijnlijk flink op los, maar jij kunt er nog geen touw aan vastknopen. Toch zijn jouw antwoorden op zijn gebrabbel van grote invloed op zijn verdere spraakontwikkeling. Lekker kletsen dus!

Je zou denken dat kinderen die zelf nog geen logisch woord kunnen vormen de antwoorden van hun ouders ook niet begrijpen. Maar niets is minder waar. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de interactie op deze jonge leeftijd belangrijker is dan we ooit dachten.

Brabbelen

Vooral rond de leeftijd van zes maanden zijn de antwoorden van ouders op het brabbelen van hun baby’s cruciaal. Op dit moment begint hun spraak te ontwikkelen en worden baby’s ontzettend vatbaar voor wat ze horen na het brabbelen. Als ze een antwoord krijgen op hun gebrabbel, is de kans veel groter dat ze nog een keer zullen ‘praten’. Observaties tussen moeders en hun kinderen wijzen uit dat dit soort interactie er binnen tien minuten voor kan zorgen dat hun kind nieuwe spraakgeluiden aanleert. Zo kan hun ‘dada’ veranderen in ‘ada’, bijvoorbeeld.

LEES OOK: Volgens dit onderzoek leren baby’s mogelijk praten tijdens het eten

Leerzaam

In het meest recente onderzoek van the B.A.B.Y. Lab komt naar voren dat baby’s het gesprek met hun moeders vaak leiden. Moeders geven namelijk eerder antwoord op gebrabbel waar ze een betekenis aan kunnen geven, iets wat klinkt als een bestaand woord. Wanneer een moeder haar kind iets hoort zeggen dat klinkt als ‘ba’, terwijl er een bal in de buurt is, zal ze waarschijnlijk reageren met: ‘Ja, goed zo! Dat is een bal.’ En jep, daar leren de kinderen op hun beurt weer échte woorden van.

Klets dus vooral met je kleintje en blijf objecten aanwijzen en benoemen. Voor je het weet praat hij je de oren van het hoofd!

Fatherly

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ouders opgelet: terug praten tegen je brabbelende baby is ontzettend leerzaam
Sluiten