De baby 23 jun 2017 Susan Dalstra

7 volkomen normale dingen waar iedere moeder die borstvoeding geeft stress over heeft

Borstvoeding geven lijkt zo’n natuurlijk gegeven tussen moeder en kind, dat we nogal eens vergeten dat het helemaal niet zo natuurlijk hoeft te gaan. Sterker nog: voor veel moeders is het ronduit een struggle.

Vooral in het begin kan het geven van borstvoeding je heel wat stress bezorgen. Het gaat vaak niet in één keer goed – en dat is best frustrerend in een periode waarin je al onzeker genoeg bent over zo’n beetje alles. Een kleine geruststelling: die paniek is volkomen normaal. De dingen waar je je zorgen over maakt waarschijnlijk ook. Over onderstaande dingen maken in ieder geval álle moeders die borstvoeding geven zich (weleens) zorgen:

LEES OOK: Alles wat je wilt weten over clusteren

1. Hoe onnatuurlijk het voelt

Zoals we zeiden: vooral in het begin kan borstvoeding geven je heel wat stress bezorgen omdat het vaak niet meteen gaat zoals het hoort. Sommige vrouwen groeien over dat ongemak heen. Sommigen niet maar blijven het proberen. Anderen stoppen ermee. Als de druk je teveel wordt, slaat dat ook over op je baby en is het echt oké om de handdoek in de ring te gooien. Voor sommige vrouwen voelt borstvoeding niet natuurlijk en zal dat ook nooit natuurlijk worden.

2. De baby vindt geen aansluiting

Of het nou met te hoge verwachtingen te maken heeft of niet; de frustratie slaat toe wanneer het je baby maar niet lukt zich aan je borst te sluiten. Al het gewroet en dan geen houvast krijgen wanneer de baby eindelijk is waar hij of zij moet zijn, kan leiden tot paniek. Sessie na sessie. Dag na dag. Je doet je uiterste best je baby te voeden maar soms lukt het gewoon niet. Dat leidt weer tot zorgen en uiteindelijk ga je er als een berg tegenop zien. Of je doorzet of niet: vergeet niet dat ook dit normaal is.

3. Geen of weinig melktoevoer

Het kan even duren voordat de eerste melk zich meldt – ook als het eerste teken van melktoevoer (biest) zich al heeft aangedaan en zelfs als je al frequent borstvoeding hebt gegeven. Wanneer het komt, kan het zijn dat het niet genoeg is om je kind te voeden. Dan kan het zijn dat je alsnog over moet gaan op flesvoeding of een combinatie van fles- en borstvoeding. Is heel normaal.

4. Pijn

Veel vrouwen krijgen herhaaldelijk te horen dat borstvoeding geen pijn zou moeten doen. Toch ervaren veel moeders pijn – hoe vaak ze ook verschuiven. Het is niet raar dat je daar stress van krijgt en het is ook niet raar dat je je afvraagt of dat het allemaal wel waard is.

LEES OOK: Moeder met brandwonden laat met prachtige borstvoedingsfoto’s haar kracht zien

5. Infecties

Wanneer je pijn en ongemak ervaart, kun je je zorgen gaan maken over infecties. De pijn kan wijzen op een ontstoken melkklier, maar ook duiden op een probleem met de melktoevoer. Het is oké als je je daar zorgen over maakt en ook om het te laten checken. Sterker nog: laat het liever checken voor het inderdaad een ontsteking (mastitis) blijkt te zijn en je in het ziekenhuis belandt.

6. Ongemakkelijke stuwing

Die gezwollen borsten zijn inderdaad niet het einde van de wereld, maar alsnog genoeg om je over op te winden. Het voelt niet alleen ongemakkelijk, maar kan je ook het idee geven dat iedereen alleen nog maar naar je borsten staart – en daar kun je best chagrijnig van worden.

7. Lekken

Meestal ben je niet voorbereid op de eerste keer dat je gaat lekken. Die grote natte plekken op je shirt in het openbaar zijn reden genoeg tot lichte paniek en reden om je het liefst diep onder een deken te verstoppen. Heel normaal en natuurlijk, maar waarschijnlijk niet iets waar je over na hebt gedacht vóór je beviel.

Daarentegen zijn er ook vrouwen die borstvoeding zo cool vinden dat ze er speciaal een tattoo aan wijden. En daar zitten dus echt hele mooie tussen.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
7 volkomen normale dingen waar iedere moeder die borstvoeding geeft stress over heeft
Sluiten