De mama 17 okt 2017 Daphne de Groot

Wat cool! Jouw borstvoeding past zich dus blijkbaar aan als je kind ziek is

Dat we rasechte badasses zijn als moeder stond natuurlijk allang al vast. Hallo, er is een persoon in ons gegroeid. We rock. Maar ons lichaam is nog veel cooler dan gedacht. Want wat blijkt? Je borstvoeding kan zich aanpassen wanneer je baby ziek is.

Ashlee Chase plaatste een foto op Facebook hoe die verandering er dan precies uitziet. De witte borstvoeding (het bovenste zakje) is van drie dagen eerder, voordat haar dochter verkouden werd. De gelere borstvoeding kwam eruit nadat Ashlee haar zieke dochtertje de hele nacht gevoed had. Ze dacht dat er iets mis was met haar melk en belde daarom haar dokter. Hij vertelde haar dat de gele kleur en dikkere structuur kwam van het extra vet en de antilichamen die haar lichaam aanmaakten om haar dochter beter te maken.

Holy shit. Dat is tof.

"Why do you still let your 7month old nurse""she's too old" "she's just using you as a pacifier" "you need to put her in…

Geplaatst door Ashlee Chase op woensdag 20 september 2017

 

Maar hoe dan?

Hoe is het in godsnaam mogelijk dat je lichaam weet (wéét) dat je baby ziek is? Sommige wetenschappers denken dat het door het speeksel van het kind komt. Wanneer je baby aan de borst zit, gaat een klein deel van zijn speeksel weer jouw borst in. Er wordt gedacht, dat dit speeksel een signaal afgeeft aan jouw lichaam dat het antilichamen moet aanmaken.

LEES OOK: Deze moeder mag geen borstvoeding geven op een bruiloft, en wat ze dan doet…

Australische wetenschapper Foteini Kakulas heeft een onderzoek gepubliceerd in Clinical & Translational ImmunologyHieruit bleek dat borstvoeding normaal gesproken een kleine hoeveelheid heeft van witte bloedcellen die infecties tegengaan. Echter, wanneer de baby of moeder ziek wordt schiet dit niveau ineens omhoog. Het niveau daalt weer op het moment dat de baby, dan wel moeder weer beter is.

Ook nog even dit

Uiteraard geeft niet iedereen borstvoeding, en zorgen we allemaal net zo goed voor onze zieke hummeltjes. Dit is dan ook absoluut geen ‘omg-borstvoeding-is-geweldig-en-we-moeten-het-allemaal-geven-no-matter-the-cost’-artikel. God no! Het is fantastisch als het lukt om borstvoeding te geven. Als dat niet gaat (om wat voor reden dan ook), dan rock je als moeder net zo hard.

Het punt is dus zeker niet dat borstvoeding superieur is aan flesvoeding. Het punt is dat wij en onze lichamen awesome zijn.

Ook zo prachtig: 8x foto’s van moeders die hun baby flesvoeding geven

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wat cool! Jouw borstvoeding past zich dus blijkbaar aan als je kind ziek is
Sluiten