De baby 9 sep 2017 Susan Dalstra

Door dít te doen als je borstvoeding geeft, wordt je kind later een makkelijkere eter

De meeste kinderen hebben niet bepaald vanaf moment één verfijnde smaak ontwikkeld. Ze willen ontbijten met ijs, lunchen met knakworstjes en weigeren iedere vorm van groente. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat als je borstvoeding geeft, je later oorlog aan tafel kan voorkomen. 

Want wat blijkt: als je borstvoeding geeft, kun je de smaakpapillen van je baby al beïnvloeden. Als ze de smaak van groente al ervaren door borstvoeding, is de smaak een stuk minder heftig wanneer ze later een stuk wortel of een stronk broccoli voorgeschoteld krijgen.

Wortelsap

Onderzoekers lieten een (relatief kleine) groep van 97 vrouwen bieten-, selderij- en wortelsap drinken. De vrouwen werden onderverdeeld in vijf groepen. Drie groepen dronken een maand lang vlak voordat ze borstvoeding zouden geven iedere dag een halve kop sap. Iedere groep begon op een ander moment: na respectievelijk 2, 6 en 10 weken. De vierde groep dronk drie maanden lang sap vanaf het moment dat hun baby 2 weken oud was. De vijfde groep dronk helemaal geen groentesap tijdens borstvoeding.

LEES OOK: Waarom ik stop met borstvoeding? Gewoon, omdat ik dat wil

Vast voedsel

Alle baby’s begonnen met vast voedsel toen ze 8 maanden oud waren. Op dat moment kregen de kinderen normale ontbijtgranen, ontbijtgranen met wortel en ontbijtgranen met broccoli aangeboden. De baby’s wiens moeders sap hadden gedronken, verkozen massaal wortel boven de normale ontbijtgranen en de broccoli. De baby’s van de moeders die het langst groentesap hadden gedronken aten  niet alleen veruit de meeste wortel, maar ook in een sneller tempo.

Traceren

Uit eerder Deens onderzoek bleek ook al dat wat de moeder eet tijdens borstvoeding invloed heeft op de smaakvoorkeuren van het kind. Die onderzoekers keken destijds niet specifiek naar groente, maar ontdekten wel dat wat de moeder eet tot 8 uur lang te traceren is in borstvoeding.

Iedere dag groentesap achterover klokken wanneer je borstvoeding geeft, is natuurlijk geen garantie dat je kind later geen kieskeurige eter wordt, maar desalniettemin wel iets om in gedachte te houden.

Groentesapjes zijn niet je enige redding: dit zijn nog 15 manieren om te voorkomen dat je later een moeilijke eter krijgt

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Door dít te doen als je borstvoeding geeft, wordt je kind later een makkelijkere eter
Sluiten