De baby 11 okt 2018 Maaike Kooijman

Volgens onderzoek maakt borstvoeding je baby minder gestrest

To breastfeed or not to breastfeed, that’s the question. Hoewel veel kinderartsen aanraden om minstens een half jaar borstvoeding te geven, is het ook helemaal oké als dat voor jou mentaal of lichamelijk niet goed voelt. Toch hebben we vandaag een goed nieuwtje voor moeders die wél borstvoeding geven: het maakt je baby minder gestrest, volgens onderzoek.

Als mensen je aanraden om borstvoeding te geven, noemen ze vaak vooral voordelen voor de gezondheid: in borstvoeding zitten afweerstoffen die goed zijn voor je baby. En o ja, borstvoeding geven verkleint voor jou de kans dat je later verschillende ziektes krijgt, zoals borstkanker, eierstokkanker en baarmoederhalskanker. Toch lijken er ook voordelen aan te zitten die niet alleen op fysiek gebied fijn zijn – en zelfs niets met de melk zelf te maken hebben.

Borstvoeding maakt baby minder gestrest

Nieuw onderzoek keek bijvoorbeeld naar 42 baby’s: 21 van hen hadden de eerste vijf maanden van hun leven alleen maar borstvoeding gekregen, de andere 21 niet. Die kinderen stelden ze bloot aan een stressvolle situatie: ze werden even genegeerd door hun moeder.

LEES OOK: De voor- en nadelen van flesvoeding vs. borstvoeding

De onderzoekers keken vervolgens niet alleen naar de zichtbare reactie van de baby, maar vooral ook naar het niveau van het hormoon cortisol in hun lichaam – ook wel het stresshormoon genoemd. Tijdens een ‘vecht-of-vluchtreactie’, een verdedigingsmechanisme dat optreedt als er acuut gevaar dreigt en veel stress met zich meebrengt, maakt je lichaam bijvoorbeeld meer cortisol aan.

Wat bleek: die reactie trad een stuk minder snel op bij baby’s die wél borstvoeding gekregen.

Een betere band

Volgens de onderzoekers komt dat misschien niet door iets wat in moedermelk zit, maar zou het juist kunnen komen door de activiteit van het tegen de borst aan houden van je dropje. Baby’s zouden tijdens het borstvoeden bijvoorbeeld een betere band met hun moeder kunnen ervaren dan tijdens het krijgen van de fles.

In onderzoeken met ratten werd bijvoorbeeld ook al een link gelegd tussen moederlijk gedrag en de reactie van kindjes op stress. Ook konden de babyratjes die moedermelk hadden gekregen, beter weer tot rust komen na het stressmoment.

LEES OOK: De 7 grootste mythes over wat te eten bij borstvoeding

Mocht de verandering in reactie inderdaad te maken hebben met het moederlijke gedrag in plaats van de melk zelf en je geeft géén borstvoeding, dan zou je tijdens het geven van de fles ook meer met je kindje kunnen knuffelen.

Bij de ratten waren de minder stressvolle reacties trouwens niet alleen aanwezig tijdens het krijgen van borstvoeding, maar was het een blijvende verandering waar kinderen ook in de volwassen jaren profijt van hadden. Zijn die slapeloze nachten tot niet voor niets geweest.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Volgens onderzoek maakt borstvoeding je baby minder gestrest
Sluiten