Column: Borstvoeding in het openbaar? Prima, maar je kunt het ook overdrijven

We worden op social media regelmatig om de oren geslagen met berichten over borstvoeding in het openbaar. Het is de normaalste – en natuurlijkste – zaak van de wereld en het moet altijd en overal maar kunnen. Ik heb zelf drie kinderen met de borst gevoed en zal de laatste zijn die tegen borstvoeding is, maar wat mij betreft kun je het dus wel overdrijven.

Zo zag ik laatst in de Mediamarkt midden in het gangpad – tussen de Senseo’s en espressoapparaten – een moeder op de grond haar baby borstvoeding geven. Iedereen moet natuurlijk doen waar ie (of eigenlijk ‘zij’) zich lekker bij voelt, maar het eerste wat in mij opkwam was: WAAROM??

Bankje

Wat is er mis met even de winkel uitlopen en op een bankje gaan zitten? Of in de auto gaan zitten? (‘Onze’ Mediamarkt is eigenlijk alleen maar bereikbaar per auto) Dat zou ik namelijk zelf ook doen als ik een flesje zou geven, dus waarom niet als je borstvoeding geeft? Die baby kan echt nog wel twintig seconden zonder melk. Zo acuut is het nou ook weer niet. En nee, dat is niet zielig.

LEES OOK: Door dít te doen als je borstvoeding geeft, wordt je kind later een makkelijkere eter

Ik weet nog goed dat ik met mijn zes weken oude baby naar een klein wereldfestival in het parkje bij ons om de hoek ging. Toen hij aangaf dat het tijd was om te drinken ging ik tegen een boom zitten en gaf hem de borst. Ik voelde me intens gelukkig. De scène was precies zoals ik het voor me had voorgesteld. Zon, muziek, vrolijke mensen, en ik met mijn baby genietend van dit alles. Toch begon ik me na een paar minuten ongemakkelijk te voelen.

Kleermakerszit

Niet vanwege de blikken van andere mensen, nee ik zat gewoon niet lekker. Mijn rug en billen deden pijn door het zitten tegen die boom. Zat ik maar lekker thuis op mijn bed, met een boel kussens om me heen en mijn favoriete programma op tv. En dat was precies waar ik dus aan moest denken toen ik die arme moeder in de Mediamarkt zag zitten in kleermakerszit met gekromde rug.

LEES OOK: Burning Man-gangers maakten lattes van de borstvoeding van deze moeder

Dat je voor het voeden niet altijd thuis wilt en kunt blijven, dat snap ik natuurlijk (duhh..). Dat deed ik zelf ook niet, ik ging ook regelmatig de stad in terwijl ik wist dat mijn baby op een gegeven moment zou moeten drinken. Dan zocht ik tegen die tijd gewoon een rustig hoekje op in bijvoorbeeld het restaurant van de Hema. Of ik gaf een flesje gekolfde melk. Niet vanwege die blikken van andere mensen maar gewoon omdat het soms net iets makkelijker voor jezelf en je lichaam is om een flesje te geven.

Verder is het sowieso handig als je baby snel went aan een flesje afgekolfde melk (nee dat is ook niet zielig – dat las ik dus serieus laatst ergens!), zeker als je ook eens een avond of middag weg wilt zonder baby. Maar dit terzijde…

Genoten van deze column? Je leest hier elke dag zo’n fijn verhaal van een van onze mama-columnisten. Nog veel meer leuke artikelen lezen? Like ons op Facebook, dan houden we je op de hoogte.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Column: Borstvoeding in het openbaar? Prima, maar je kunt het ook overdrijven
Sluiten