De baby 19 feb 2018 Soraya Vogelaar

Borstvoeding en flesvoeding combineren: zo doe je dat!

Wil jij borstvoeding en flesvoeding combineren? Het kan even puzzelen zijn. No worries, wij geven je alle ins en outs om je baby the best of both worlds te geven.

Vanaf welke leeftijd borstvoeding en flesvoeding combineren?

Het is het beste om te beginnen met het combineren van borstvoeding en flesvoeding wanneer je baby twee maanden of ouder is. Je melkproductie is dan goed op gang en je bent er zelf ook handiger in geworden. Daarnaast kent je baby vanaf die leeftijd al beter het verschil tussen aan je tepel of aan een speen zuigen. Als je vóór de acht weken al begint met flesvoeding kan er verwarring bij je baby ontstaan. Hij ontwikkelt dan voorkeur voor de borst óf de fles. Hierdoor kan je borst dus voortaan geweigerd worden.

Wanneer borstvoeding en flesvoeding combineren?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je kindje naast de borst ook met de fles wilt gaan voeden. Zo kan het handig zijn als je weer aan het werk gaat. Je kunt ervoor kiezen om ‘s ochtends en ‘s avonds borstvoeding te geven omdat je dan thuis bent. En de rest van de dag te kiezen voor flesjes. Zo kan je baby door papa of op de kinderopvang alsnog gevoed worden. Vanwege de combinatie met moedermelk, kun je het best kiezen voor hypoallergene flesvoeding. Dit helpt de kans op het ontstaan van allergische verkleinen en wordt vaak gebruikt in plaats van (of dus als aanvulling op) borstvoeding.

LEES OOK: Onderzoek zegt: moeders zijn vaak afgeleid door hun mobiel tijdens geven van borst- en flesvoeding

Je kunt natuurlijk ook gaan kolven. Hierdoor geef je wel de fles, maar is het toch ‘stiekem’ je eigen moedermelk. 😉 Dit is handig als je je baby de eerste paar dagen bijvoorbeeld nog wilt laten wennen aan drinken via de fles.

Houd de ontlasting van je kindje in de gaten

Juist nu je de twee gaat combineren, is het belangrijk de stoelgang van je kindje te controleren. Moedermelk werkt namelijk laxerend. Terwijl flesvoeding de stoelgang vertraagt. Is de poep harder dan normaal? Dan kun je bij elke flesvoeding 10 milliliter water toevoegen. Zo wordt de ontlasting zachter.

LEES OOK: 8x prachtige foto’s van moeders die hun baby flesvoeding geven

Tips om je baby te laten wennen aan flesvoeding

– Zorg ervoor dat de melk aangenaam is om te drinken. Geef hiervoor de melk op lichaamstemperatuur.
– Doe wat druppels van jouw afgekolfde moedermelk op de speen van het flesje.
– Laat iemand anders het flesje geven; je baby kan bij jou veel meer de associatie hebben met borstvoeding.
– Gebruik een speciale speen die het zuigen hetzelfde laat voelen als zuigen aan de borst.

Kennisbank Leef apothekers vereniging

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Borstvoeding en flesvoeding combineren: zo doe je dat!
Sluiten