De baby 18 okt 2018 Marleen Staal

Eva Jinek laat zien hoe emotioneel zwaar borstvoeding geven is

Dat ook BN’ers normale moeders blijken te zijn, liet Eva Jinek gisteren zien in De Wereld Draait Door. De presentatrice werd emotioneel nadat ze de Sonja Barend award in ontvangst nam.

Sonja Barend Award

Het is omdat ik borstvoeding geef! riep Eva Jinek emotioneel toen ze gisteravond de Sonja Barend Award in ontvangst nam. De presentatrice had zich voorgenomen niet te gaan huilen bij de uitreiking, maar hield het toch niet droog. De borstvoedingshormonen zijn onverbiddelijk, blijkt maar weer. Eva Jinek kreeg deze prijs voor het interview met Farid Azarkan in haar talkshow Jinek, en daarnaast was dit haar eerste publieke optreden na de geboorte van haar zoon Jax op 6 september.

Borstvoedingshormonen laten ook Jinek niet met rust

De award werd uitgereikt in De Wereld Draait Door. Na de felicitatie vroeg Matthijs van Nieuwkerk hoe het met Jinek ging. Nog voordat de presentatrice een woord had gezegd, excuseerde ze zich. “Het is nogal een overgang om hier te zijn. En ik had me voorgenomen dat dit niet zou gebeuren, maar het zijn de hormonen. Echt!”, vertelde Jinek zichtbaar emotioneel.

Volgens onderzoek maakt borstvoeding je baby minder gestrest

Eerste publieke optreden

Hoewel de uitreiking natuurlijk een geweldige eer is, kwamen de tranen niet door deze award. “Het is omdat ik borstvoeding geef. Ik weet zeker dat het zometeen over is. Dat krijg je van de borstvoeding. En ik vraag het steeds aan andere moeders en die zeggen het gaat nooit meer over en ik zeg steeds ik kan geen talkshow presenteren als ik zo blijf.” Wij snappen Jinek helemaal. En daarnaast is een eerste televisie verschijning na de geboorte natuurlijk iets superspannends!

500 tot 1000 extra calorieën per dag

Dat Jinek een beetje van slag is door de geboorte van haar zoon en de borstvoeding, vinden wij niet gek. Soms wordt het geven van borstvoeding nog onderschat. Een moeder die borstvoeding  geeft staat vrijwel 24/7 paraat voor haar kleintje. Dat is uitputtend! Daarnaast is het voor je lichaam hard werken. Moeders die borstvoeding geven, kennen de honger die maar niet te stillen is. Niet zo gek, als je bedenkt dat een baby per etmaal zo’n liter borstvoeding binnenkrijgt en je lichaam continu bezig is met de melkaanmaak.

Emotioneel is het zwaar

Niet alleen is het lichamelijk zwaar. Ook mentaal kan het pittig zijn. De druk die een moeder voelt kan intens zijn. Vooral tijdens de eerste weken, wanneer de flessen nog worden afgeraden, ben je de enige die je kind kan voeden. Daarnaast zorgt de melkaanmaak – in een toch al hectische periode – voor een waar hormonenfestijn. Tel daar de stress van de kraamweken en het ontzwangeren bij op, en we zitten allemaal snikkend op de bank.

Kijk hier de aflevering van DWDD vanaf 3:58 min.

Heb jij ook last van de borstvoedingshormonen? Of tips hoe je het beste met de hormonen kunt omgaan? Praat er hieronder over op ons Mamaforum!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Eva Jinek laat zien hoe emotioneel zwaar borstvoeding geven is
Sluiten