De mama 19 feb 2018 Melissa Eissens

Grotere en pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap? Dit is de reden

Je borsten veranderen tijdens de zwangerschap, ze worden door het lichaam voorbereid om straks borstvoeding te kunnen geven. Dit kan ervoor zorgen dat ze groter en pijnlijker worden.

Borsten die groter worden en die pijnlijk aanvoelen, een zwangerschapskwaaltje waar vrijwel alle zwangere vrouwen last van krijgen. Ook je tepels kunnen veranderen van grootte en kleur en de aderen in je borsten worden beter zichtbaar. Niets om je zorgen over te maken, vaak hoort het er gewoon bij.

Pijnlijke borsten

Eigenlijk meteen na de bevruchting veranderen ze al van omvang, ze worden groter en kunnen gespannen en gevoelig aanvoelen. Dit komt doordat de melkklieren worden geactiveerd. Doordat ze aan het groeien zijn, kunnen ze gaan jeuken. Ook je tepels kunnen erg gevoelig worden en pijn doen. Dit is soms helaas een vervelend gevoel waar niet veel aan te doen is.

LEES OOK: Hoe een baby basisschoolkinderen lessen in empathie geeft (tegen pesten en agressie)

Grotere borsten

Je borsten zwellen op en beginnen met voorbereiden op een belangrijke taak die ze wellicht na de bevalling gaan uitvoeren: borstvoeding geven. Het kan zomaar zijn dat ze tijdens je zwangerschap één of twee cupmaten groter worden. Er vind meer bloedtoevoer plaats om straks moedermelk te kunnen produceren. Voor de bevalling kan het al zo zijn dat er wat druppels melk vrijkomt, dit is volkomen normaal en komt voor wanneer er veel druk op de borsten staat. Bijvoorbeeld doordat je op je buik ligt. Doordat ze groeien wordt de huid dunner, dit kan er voor zorgen dat de bloedvaten duidelijk zichtbaar worden.

Boezem na de zwangerschap

Veel vrouwen zijn bang dat hun volle boezem na de zwangerschap veranderen in theezakjes. Het is waar dat na de zwangerschap je borsten hun stevigheid kunnen verliezen. Gelukkig zijn hier wel een aantal dingen voor te doen. Door ze goed te verzorgen kun je ervoor zorgen dat het allemaal meevalt.

1. Ondersteunende beha

Een goede bh die je boezem tijdens de zwangerschap ondersteund is een must. Ze houden je zwaarder wordende borsten overeind.

2. Wisseldouches

Door regelmatig wisseldouches te nemen blijft de huid stevig.

Smeren, smeren en nog eens smeren

Smeer ze in met een speciale crème of homeopatische olie en masseer ze enkele minuten. Zo blijft de huid stevig en elastisch.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Grotere en pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap? Dit is de reden
Sluiten