Zwanger 15 jun 2017 Soraya Vogelaar

Bloedverlies tijdens de zwangerschap: dit moet je weten

Als je tijdens je zwangerschap bloed verliest, is dit flink schrikken. Er hoeft gelukkig niet altijd iets mis te zijn. Dit kan bloedverlies tijdens de zwangerschap betekenen.

Het kan zo zijn dat je tijdens het eerste trimester bloed verliest. Dit hoeft niet meteen een miskraam te betekenen. Het verlies van wat druppels bloed komt vaker voor, namelijk bij één op de vijf zwangere vrouwen. Vaak wordt binnen een paar dagen duidelijk of de bloeding een miskraam is of niet.

Wanneer het niet om een miskraam gaat, stopt het bloeden vanzelf en gaat de zwangerschap door. Dit heeft dan verder geen invloed op het verloop van de zwangerschap. Neemt het bloedverlies de komende dagen juist toe? Dan kan het om een miskraam gaan. Bij twijfel kun je één tot twee weken afwachten of een echo-onderzoek laten doen, dit kan vanaf zes weken in de zwangerschap.

In de volgende gevallen is het altijd verstandig om contact op te nemen met een arts:

– Als je zweet, je duizelig voelt en het gevoel hebt dat je gaat flauwvallen. Dan moet je direct contact opnemen met de spoedlijn van de arts.
– Als je hevig bloed verliest tijdens de zwangerschap. Hierbij gaat het om bloedverlies dat meer is of langer aanhoudt dan tijdens je menstruaties.
– Als je hevige pijn ervaart die erger is dan tijdens je menstruaties

LEES OOK: ‘Driekwart van de vrouwen komt tijdens de zwangerschap teveel of juist niet genoeg aan’

Andere oorzaken

Naast een miskraam of incidenteel bloedverlies, kunnen er ook andere oorzaken zijn.
– een SOA zoals Chlamydia
– een bloedende poliep in de baarmoedermond
– hormonale veranderingen
– een infectie
– een inwendig onderzoek, bijvoorbeeld door je verloskundige of je gynaecoloog
– seks
– de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoeder
– buitenbaarmoederlijke zwangerschap (zeer zeldzaam)

Bloedverlies tijdens de tweede helft van de zwangerschap

Het komt niet heel veel voor dat zwangere vrouwen tijdens de laatste twintig weken van de zwangerschap bloed verliezen. Als de bevalling begint is het wel normaal om wat slijmerig rood bloed te verliezen. Dit is een goed teken omdat het betekent dat de baarmoedermond opent en zich ontsluit. Dit type bloedverlies wordt ook wel ‘tekenen’ genoemd. Na 37 weken is het de start van een ‘normale geboorte’. Vóór 37 weken betekent het een ‘vroeggeboorte’.

Andere veelvoorkomende oorzaken van bloedverlies tijdens de tweede helft van de zwangerschap zijn:

Een gesprongen bloedvaatje van de placenta of baarmoedermond

De baarmoedermond is tijdens de zwangerschap veel meer doorbloed dan normaal. Hierdoor kan er soms spontaan of tijdens de seks bloedverlies ontstaan. Dit is meestal een onschuldig en heeft geen gevolgen voor de zwangerschap.

Een laag liggende placenta

Je kunt bloed verliezen wanneer de placenta vlakbij of over de baarmoedermond ligt. Hierbij heb je geen last van buikpijn. Als de placenta helemaal over de baarmoedermond ligt, moet er een keizersnede uitgevoerd worden.

De placenta laat gedeeltelijk of helemaal los

Hierbij is er vaak sprake van hevige pijn in de onderbuik en een gespannen gevoel in de buik. In de meeste gevallen wordt dan een keizersnede verricht.

Voor de zekerheid

Bloedverlies kan dus verschillende oorzaken hebben, onschuldig en minder onschuldig. Neem voor de zekerheid altijd contact op met je huisarts of verloskundige. Geef tijdens het gesprek een indicatie van hoeveel bloed je hebt verloren (vaak willen ze dat je dit aangeeft in hoe lang het duurt om één maandverband vol te krijgen) en geef aan hoe je je voelt.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Like ons dan op Facebook om op de hoogte te blijven.

Thuisarts.nlParents.comGelre ziekenhuizen

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Bloedverlies tijdens de zwangerschap: dit moet je weten
Sluiten