Indrukwekkend… Deze eeneiige tweeling bleef leven door te knuffelen

Ze zeggen dat liefde alles overwint. Of dat zo is weten we niet, maar áls dat het geval is dan kan deze tweeling erover meepraten. De toen nog ongeboren kinderen van Vicky Plowright hadden slechts 50% kans om te overleven, omdat ze samen in één vruchtzak zaten. Knuffelen redde hun leven. 

Het is voor een tweeling gevaarlijk om samen in dezelfde vruchtzak te zitten. Er is dan namelijk een grote kans dat de navelstreng van de een, de ander verstikt. Toen ze er op de 10-weken echo achter kwamen dat de tweeling een vruchtzak deelde, belde Vicky in paniek haar man. ‘Ik was hysterisch. Ik had geen idee wat er zou gaan gebeuren.’ Het stel zat de twee weken erna in grote spanning, totdat het tijd was voor de 12-weken echo.

12-weken echo

Hier zagen ze iets heel bijzonders op het scherm. ‘Tot onze grote verbazing zagen we op de twaalf weken echo dat ze elkaar knuffelden en elkaars hand vasthielden,’ vertelt Vicky. “Ze hielden elkaar in leven. Door hun knuffel konden de navelstrengen niet verstrikt raken.” nog een week later was te zien hoe de navelstreng van de ene baby zachtjes rond de andere draaide. Hierdoor kwamen ze nog stiller en dichter tegen elkaar aan te liggen, waardoor de kans nog kleiner werd dat het mis zou gaan.

LEES OOK: Briljant idee: maak een knuffel van het liefste pakje van je baby

Deze intens lieve knuffel heeft het leven van de twee jongetjes gered, die na 32 weken (piepklein en wel) geboren werden. ‘Ze zijn de beste vrienden. Nog voor ze de wereld leerden kennen, kenden ze elkaar. Samen opgroeien in zo’n kleine ruimte geeft hen een speciale band voor de rest van hun leven.’

Knuffelen blijft belangrijk

We hopen dat deze tweeling ook in de rest van hun leven zo’n fan blijven van knuffelen als in de buik. Knuffelen is namelijk niet alleen op het moment zelf prettig, maar heeft ook op latere leeftijd nog een positieve impact. Tenminste, dat is als we psycholoog Darcia Narvaez mogen geloven. Ze interviewde 600 mensen en kwam tot de conclusie dat kinderen die positieve ervaringen hebben met betrekking tot liefdevolle aanraking daar later nog profijt van hebben. Volwassenen die aangaven veel knuffels te hebben ontvangen in hun jeugd lieten minder tekenen van depressie en angst zien, een groter vermogen om het perspectief van anderen te zien en waren meer gericht op compassie.

Lekker blijven knuffelen dus!

Knuffelen met je baby is belangrijk, maar ook contact houden met de liefde van je leven blijft natuurlijk van levensbelang. Lees hier zeven manieren om wat effectieve ‘us-time’ in jullie leven te proppen

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

 

Independent.co.uk

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Indrukwekkend… Deze eeneiige tweeling bleef leven door te knuffelen
Sluiten