Zwanger 12 okt 2018 Marleen Staal

Als je babyshowers haat: vier een blessingway

Door alle gender reveal party’s en babyshowers zie je bijna het bos niet meer. Vanuit Amerika waaien regelmatig trends over ons nuchtere kikkerlandje. Soms blijven ze hangen (de babyshower is niet meer weg te denken) en andere zijn compleet nieuw. Zoals een blessingway.

Ons oog viel ineens op een nieuwe trend op babyshower gebied: een blessingway. Op een bijzondere manier wordt er stil gestaan bij jouw zwangerschap waarbij vooral het aankomende moederschap. Niet de baby, maar de moeder staat centraal.

Blessingway

Een blessingway is in de basis hetzelfde als een babyshower: vriendinnen en familie wil de moeder in het zonnetje zetten op een speciale manier. Vrouwen die samenkomen om een nieuw leven dat gaat komen, te vieren. Maar waarbij het bij een babyshower vaak lijkt te draaien om (soms iets te veel) cadeaus en grappige ‘raad wat er in de luier zit’-spelletjes, staat bij een blessingway vooral spiritualiteit centraal.

Het woord zegt het eigenlijk al. Bij een blessingway wordt de moeder to be gezegend door met haar vriendinnen de overgang naar het moederschap te vieren. Door horen in de eerste plaats niet cadeaus bij, maar vooral aandacht en zorg voor de moeder in wording. Een hele mooie gedachte.

Traditie

Deze traditie is van origine een feest dat de Navajo, een indianenvolk uit Noord-Amerika, vieren als een vrouw zwanger is. Bij dit feest gaat het vooral om de moeder in de watten leggen en verzorgen. Daar worden dus niet specifiek cadeaus mee bedoeld, maar vooral de mentale steun en support om het zelfvertrouwen van de moeder een boost te geven. De gedachte hierbij is dat hoe meer liefde moeder ontvangt, hoe meer liefde ze kan geven aan haar kindje.

De verschillen

Een babyshower zonder cadeau’s dus, we horen het je denken. Dit klopt, maar ook weer niet, want bij een blessingway kun je ontzettend veel doen om vorm te geven aan je support voor de moeder. Natuurlijk mag dat in de vorm van een cadeau, maar de aandacht gaat vooral uit naar het samen zijn met elkaar.

Samen met vriendinnen, familieleden en andere belangrijke vrouwen in het leven van de soon to be moeder kom je bij elkaar om de moeder voor te bereiden op het ouderschap op emotioneel, spiritueel en mentaal vlak. Je kunt dus allerlei activiteiten bedenken die hieraan bijdragen. Denk aan creatieve dingen zoals het schilderen van de buik of henna tatoeages laten zetten.

Wat te doen

Ook mooie stukken tekst of gedichten voordragen, massages of buikdansen kunnen manieren zijn om een blessingway te vieren. Soms worden er ook kralenketting-ceremonies gehouden, waarbij je met elkaar een ketting of armbandjes maakt die je met elkaar kan dragen tot de moeder is bevallen.

Zoals je ziet, er is genoeg te bedenken rondom een blessingway. Voor alle creatieve ideeën is ruimte. Mocht een babyshower niet in je straatje passen, dan is een blessingway een prachtige manier om toch samen te zijn met alle vrouwen die je dierbaar zijn.

 

 

 

 

 

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Als je babyshowers haat: vier een blessingway
Sluiten