De baby 28 nov 2017 Melissa Eissens

Waarom je beter niet op je baby’s eten kunt blazen (hint: iets met gaatjes)

Het eten van je baby is te warm, dus wat doe je? Je blaast er even op zodat het afkoelt. Niets mis mee toch? Nou, uit nieuw onderzoek blijkt dat je hiermee mogelijk gaatjes kunt veroorzaken in de tanden van je uk. Zeker bij de tanden die op dat moment nog niet eens door zijn. Oeps.

Streptococcus mutans

Wanneer baby’s worden geboren is hun lichaam nog niet blootgesteld aan de bacterie streptococcus mutans. Deze bacterie zorgt met name voor gaatjes, ze laten zuur achter op holtes terwijl ze zich voeden met overgebleven voedsel op tanden. Dat is ook meteen de reden waarom elke dag goed poetsen zo belangrijk is.

Gaatjes zijn besmettelijk

Als jij als ouder in contact komt met de bacterie, kun je dit ook doorgeven aan je baby. Ze kunnen zich daar zelfs in de holtes plaatsen voordat de tanden van je baby doorkomen. Klinkt raar, maar gaatjes kunnen besmettelijk zijn. De tanden van je kind zijn het meest kwetsbaar voor de bacterie wanneer ze zich net beginnen te ontwikkelen.

LEES OOK: 13 dingen die je niet meer vies vindt nu je moeder bent

Op het eten blazen

Een Australisch onderzoek wees uit dat de meeste baby’s en peuters streptococcus mutans van hun ouders oppikken. De bacteriën verspreiden zich wanneer ouders speeksel delen door op het voedsel van hun kind te blazen, van hun lepel te eten of door hun baby een kus op de mond te geven. Het is dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor je baby belangrijk dat je goed blijft poetsen.

Mond schoonmaken

Tandarts en onderzoeker Jane Soxman, zegt dat een andere preventieve maatregel nog beter kan helpen. “Je kunt eigenlijk bijna alles doen, zolang je de mond van je baby maar schoonmaakt met een schone, natte doek. Ik zeg tegen de ouders dat ze de mond van hun baby net zo vaak moeten schoonmaken als dat ze de luier verwisselen. Als je de tong, de tanden en de wangen een paar keer per dag schoonmaakt, dan kunnen de bacteriekolonies zich niet vestigen.”

LEES OOK: Wanneer, hoe vaak en waarmee? Alles over tandenpoetsen bij je baby

Niets meer missen? Volg ons op Facebook en Instagram (FammeBabyNL)

RD

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom je beter niet op je baby’s eten kunt blazen (hint: iets met gaatjes)
Sluiten