De baby 27 nov 2017 Daphne de Groot

De 20 bizarste ouderschapstrends van de afgelopen 100 jaar

Het is onvoorstelbaar, maar als moeder kun je het werkelijk waar bijna nooit goed doen. Iedereen heeft wel zo zijn eigen mening hoe je een kind zou moeten opvoeden. En de meeste mensen zijn ook totaaaaal niet bang om die mening te uiten, overigens. Maar als je denkt dat je al eens rare opvoedtips gehoord hebt, dan moet je deze adviezen uit het verleden eens checken.

Niet knuffelen

Gelukkig weten we inmiddels dat knuffelen hartstikke goed is voor je baby. Maar vroeger was het echt not done om je baby vaak op te pakken en vast te houden. In de 1910’s dachten ze dat je je baby zo min mogelijk moest vasthouden, anders zou je ‘m maar verwennen. (Iets wat sommige ouders trouwens nog steeds lijken te denken…).

I’ts al in the name

Natuurlijk zijn bepaalde namen door de jaren heen altijd populairder dan andere namen. Maar vroeger ontmoedigden ‘experts’ je om bepaalde ‘zachte’ namen aan je baby te geven. Daar zouden ze maar soft van worden ongeacht het karakter van het kind.

Je baby zindelijk maken

Wat? Dus je werd geacht om je baby een stuk of 20 keer boven het toilet te houden elke dag? Yup, dat werd in de jaren ’30 van je verwacht. Toen werd het door de Amerikaanse regering aangeraden om meteen na de geboorte te beginnen met zindelijkheidstraining. Bizar!

Raamkooien

In de jaren ’30 waren ouders zo geobsedeerd frisse lucht voor hun baby’s, dat er hele bouwwerken uit het raam hingen. Een soort ijzeren kooien waar je baby in kon zitten. Nu is buiten slapen nog steeds heel goed voor je baby. Maar dit gaat toch wel wat ver misschien.. Hoewel er trouwens blijkbaar nooit kinderen gewond geraakt zijn op wat voor manier dan ook, dus wat dat betreft.

Zoveel schreeuwen als je wilt

Vandaag de dag kun je je hele huis drie keer babyproofen, zoveel producten zijn er op de markt. Vroeger werd dat gezien als lui. Je moest zoveel schreeuwen als nodig was tegen je kind om ervoor te zorgen dat hij bepaalde dingen niet deed.

Huilen

Huilt je baby ontroostbaar? Gewoon weglopen, geen aandacht aan schenken. In de jaren ’50 dachten ze dat een flinke huilbui goed was voor je baby.

Niet reizen

Tegenwoordig loop je rond totdat je vliezen breken (tenzij er echt iets ernstigs aan de hand is natuurlijk). Maar in 1935 werd het zwangere vrouwen helemaal ontraden om te reizen. Zelfs met de auto.

Reiswieg

Bizar maar waar, in 1958 is er een ‘reiswieg’ uitgevonden die je aan de rand van het bagageruim in de trein kon hangen. Ver genoeg om er ‘geen last van te hebben’. Dichtbij genoeg voor de ‘noodzakelijke zorg’.

Gewichtstoename

Het is heel normaal (lees: niet meer dan logisch) om aan te komen tijdens de zwangerschap. Hoeveel verschilt van persoon tot persoon: dit kan tussen de 6 en 35 (of meer) liggen. In de jaren ’80 echter, werd er geadviseerd om 25 tot 30 kilo aan te komen. Ongeacht hoe zwaar je was voor de zwangerschap, je lengte, etc.

Denk blij

In 1910 dachten ze dat wanneer je als zwangere vrouw aan lelijke dingen zou denken, je dan ook een lelijke baby zou krijgen. Dus: think happy thoughts!

Maar dan ook echt heel erg blij

In 1916 werd er geadviseerd om niet boos borstvoeding te geven. Daar zou je je baby koliek van kunnen geven.

Vetbad

Je baby heeft een ontzettend gevoelige huid, dat weet jij zelf beter dan wie ook. Je hebt er waarschijnlijk ook 20 zalfjes voor liggen. Wat ze in de vroege jaren 1900 gebruikten? Vet uit de keuken. Dus letterlijk een vetbad.

Rechtshandig

Het is tegenwoordig heel normaal om linkshandig te zijn. Maar niet in de vroege jaren ’20. Toen was het zelfs de bedoeling dat leraren dit corrigeerden met behulp van beugels.

Leversoep

Er is nu ook wel eens discussie of het het beste is om je baby als eerste een groente- of fruithapje te geven. Om te beginnen bij vier of bij zes maanden oud. Nou, in de jaren ’40 jasten ze er gewoon een kommetje leversoep in. Jammie…

Voedingsschema

Over eten gesproken. Er werd aangeraden om een vast schema aan te houden voor voeding, voor elke baby. Dus ongeacht zijn behoeften. En ook als dat betekende dat je ‘m om 4 uur ‘s ochtends wakker moest maken om te voeden…

Duimen

In 1942 werd er een wel heel speciaal mengseltje gemaakt om je baby te laten stoppen met duimen. Een combinatie van o.a. nagellak en aceton moest het doen.

Over duimen gesproken

In de jaren ’60 werd duimen juist weer heel erg aangemoedigd. Ehm, wat?

Na de bevalling

In 1958 maalden ze niet zo erg om postnatale depressie. In plaats van dat je het advies kreeg om professionele hulp te zoeken, las je in de magazines dat je het beste het interieur van je huis kon omgooien.

Koffie

Of het een samenwerking was met een koffiemerk weten we niet, maar er was een dokter in 1962 die het aanraadde om je baby vanaf zes maanden koffie te geven. De beste man, Walter Sackett, raadde ook aan om je baby bacon en eieren te geven op die leeftijd.

Socialist

We schreven net nog dat ze in 1910 dachten dat je baby maar verwend zou raken als je ‘m te veel zou knuffelen. Maar het kan gekker dan dat. In de jaren ’60 waren ze er van overtuigd dat je baby teveel liefde geven er toe zou leiden dat je kind zou opgroeien tot een socialist.

Nog meer leuks lezen? Like Famme Baby op Facebook of Instagram (@FammeBabyNL)!

 

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De 20 bizarste ouderschapstrends van de afgelopen 100 jaar
Sluiten