Susan Dalstra
Susan Dalstra De baby 6 sep 2017

Geloof het of niet: deze bizarre adviezen kregen zwangere vrouwen in de Middeleeuwen

Dacht je dat je moeder en tantes met hysterische adviezen kwamen nu je zwanger bent? Wacht dan maar tot je leest wat zwangere vrouwen in de Middeleeuwen allemaal voor nonsens voor hun kiezen kregen. 

Godzijdank leef je nu als zwangere vrouw in de 21ste eeuw en kun je vol vertrouwen terugvallen op medische kennis dankzij honderden jaren onderzoek. Dat was in de Middeleeuwen wel anders. Destijds was zwanger zijn nog een behoorlijk riskante bezigheid. De meeste mannelijke artsen mochten vrouwen niet behandelen aan problemen die gelinkt waren aan seksualiteit of zwangerschap.

Zwangere vrouwen waren daarom aangewezen op vroedvrouwen. Die vroedvrouwen hadden destijds echter nul medische kennis. Ze volgden de leer van Aristoteles en Hippocrates, keken naar lichaamsvloeistoffen en vielen bij twijfel terug op bijgeloof. Je ooit afgevraagd hoe het zou zijn om in die tijd een kind te baren? Ga even met ons mee terug in de tijd. Dit is het bizarste advies dat vrouwen in de Middeleeuwen kregen:

1. ‘Draag altijd een korset’

In het Victoriaanse tijdperk waren vrouwen nogal dol op korsetten en dat ze bijkans bewusteloos raakten omdat ademen in zo’n ding nogal een opgave is, namen ze voor lief. Sterker nog: zelfs zwangere vrouwen werd op het hart gedrukt vooral een korset te dragen. Korsetten zijn echter ontworpen om de taille te vormen, niet voor steun. Vrouwen die zich lieten dichtsnoeren kampten met longproblemen, constipatie, lage rugpijn en spieratrofie. In het ergste geval leed zo’n korset tot een miskraam.

2. ‘Neem geen bad’

De Griekse arts Soranus of Ephesus claimde dat het vooral schadelijk was om in de eerste week van je zwangerschap een bad te nemen (want in die eerste week weet je ook dat je zwanger bent). Hij geloofde dat het warme water de bloeddruk liet dalen en een vrouw duizelig zou worden. Niet heel onrealistisch, maar hier komt de giller: hij geloofde ook dat het warme water de textuur van het hele lichaam slapper zou maken en daarmee de foetus zou verzwakken.

LEES OOK: Deze 10 dingen wil je gedaan hebben vóór de bevalling

3. ‘Gooi geen muis of een kikker naar een zwangere vrouw’

Iets naar een zwangere vrouw gooien lijkt ons bijvoorbeeld al geen goed plan, maar Paré (een arts van Franse koningen en schrijver van het boek On monsters and marvels) geloofde dat vooral muizen en kikkers een slechte invloed hebben op zwangere vrouwen. Als zo’n beest in de buurt van je borst zou komen, bestaat de kans dat je baby verandert in een monster. Inmiddels weten we dat er maar één iemand is die verandert in een monster met een muis of kikker in de buurt – zwanger of niet.

4. ‘Heb geen seks’

Hoe graag je ook wil, in de Middeleeuwen raadden artsen af nadrukkelijk af om seks te hebben. Vrouwen die gehoor geven aan lustgevoelens lopen het risico om hun foetus serieus schade toe te richten. Het zou namelijk zomaar maar eens een preuts kind kunnen worden. Als seks echt onvermijdelijk is, doe het dan vooral niet met een man met vieze, onwelriekende voeten. Dan loop je namelijk grote kans een onwelriekend kind op de wereld te zetten. Ze waarschuwden ook om vooral niet teveel seks te hebben. Zo zou de ‘baby-machine’ van een vrouw slijten en zorgt ‘veel zaad’ in het lichaam voor meerdere baby’s.

5. ‘Eet waar je lichaam behoefte aan heeft’

Kijk; dát is advies waar we wat mee kunnen. Middeleeuwse doktoren geloofden dat zwangere vrouwen vooral toe moeten geven aan hun cravings, hoe raar die ook zijn. Als je dat niet doet, zou je volgens hen het risico lopen dat je baby zonder vitale organen geboren wordt.

6. ‘Breng de hyena binnen’

Negen maanden lang zwanger zijn was in de Middeleeuwen al een flinke uitdaging, maar dan hebben het we nog niet eens over de bevalling gehad. Er waren geen ziekenhuizen, dus vrouwen moesten maar vertrouwen op bijgeloof en gebeden. Pliny the Elder was een Griekse wetenschapper en zelfverklaard geboorte-expert. Hij was ervan overtuigd dat de geur van het vet van de lendenen van een hyena de bevalling opwekte. Nog meer opmerkelijke tips om de bevalling op te wekken: de intieme delen van een vrouw insmeren met rozenolie, haar aan peper laten ruiken zodat ze het kind eruit zou ‘niezen’ en een slangenhuid rondom haar heupen binden. Origineel waren ze in die tijd in ieder geval wel.

7. ‘Let op waar je naar kijkt’

Het was van groot belang waar een vrouw naar keek tijdens haar zwangerschap, want als ze lelijke dingen zou zien, zou dat rechtstreeks afstralen op haar ongeboren kind. En dan zou ze dus een eh, ‘lief’ kind ter wereld brengen. Het werd ook algemeen geaccepteerd dat een zwangere vrouw nooit naar een dier zou kijken omdat dan de kans bestond dat ze zou bevallen van een dier.

Tóch fijn hè, wetenschap?

En over goedbedoelde adviezen gesproken… van deze babytips trekken we ons tegenwoordig ook lekker niets meer aan.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Healthy Way

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Geloof het of niet: deze bizarre adviezen kregen zwangere vrouwen in de Middeleeuwen
Sluiten