Hoelang moet je wachten met het eerste hapje? Dit is de nieuwste richtlijn

Ieder kind is uniek, maar er zijn wel richtlijnen waar je je aan vast kunt houden als je wilt starten met vaste hapjes naast borstvoeding. Het advies is om te starten met bijvoeding bij 4 tot 6 maanden. Dit is een herzien advies, want eerder werd aanbevolen te wachten tot 6 maanden. Hoe zit het nou eigenlijk? 

Het Voedingscentrum geeft het advies om je kind tussen 4 tot 6 maanden kleine hapjes te geven naast borstvoeding. Het zou de borstvoeding nog niet moeten vervangen. Zorg er dus voor dat je niet te veel geeft, dan zou ook je borstvoeding terug kunnen lopen. Ook als je flesvoeding geeft, is het belangrijk om je baby niet te veel hapjes daarnaast te geven. Daar kan hij zich van overeten. Vanaf 8 maanden ga je borst- of flesvoeding pas gedeeltelijk vervangen door de vaste hapjes.

Herzien advies bijvoeding

Voorheen werd er geadviseerd om te wachten tot 6 maanden met vaste voeding. Dit werd gezegd omdat er gedacht werd dat eerder beginnen voedselovergevoeligheid in de hand zou werken (bijvoorbeeld voedselallergieën) en dat de darmen er nog niet klaar voor zouden zijn. Nieuw onderzoek heeft volgens het Voedingscentrum aangetoond dat het juist wenselijk is om al iets eerder (vanaf 4 maanden) te beginnen, mits je baby er aan toe is.

LEES OOK: Je baby vaste voeding geven: wanneer, hoe en wat?

Hoe weet ik of mijn baby toe is aan bijvoeding?

Je kent je eigen kind het beste, dus waarschijnlijk wel een signaal dat je baby er aan toe is om met vaste voeding te beginnen. Bijvoorbeeld als hij met zijn tong/mond begint te smakken. Ook moet hij zelf rechtop kunnen zitten en geen overdreven kokhalsreflex meer hebben. Het is sowieso een goed teken als hij zelf interesse vertoont in eten en zelf dingen in zijn mond stopt.

Advies: starten met bijvoeding met 4 tot 6 maanden

En maak er dan ook iets leuks van! Het eerste hapje is een fantastische mijlpaal. Hét beste voedsel om mee te beginnen bestaat niet. Sommige mensen vinden dat je met baby-granen of havermout zou moeten beginnen. In dat geval mix je het met moeder- of formule melk. Anderen geloven dat je die stap beter over kunt slaan, en moet beginnen met hapjes die één ingrediënt bevatten. Denk aan een fruithapje zoals appelmoes, een gepureerde banaan of een groentenhapje zoals puree van wortel of zoete aardappel. Kies wat het beste is voor jou en je baby en laat niemand die keuze voor jou maken.

VoedingscentrumScienceofmom

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hoelang moet je wachten met het eerste hapje? Dit is de nieuwste richtlijn
Sluiten