De baby 9 sep 2018 Marleen Staal

Bijtende baby bij de borstvoeding? 6 tips om het te stoppen

Ziet jouw kleine knager jouw borsten ook ineens als plastic kauwspeeltjes? Het komt vaak voor en moeders die borstvoeding geven zijn er vaak ook een beetje bang voor: wat als de baby gaat bijten? Deze moeders deelt haar tips tegen happerige monstertjes.

Bijten bij borstvoeding

Net zoals dat met geen pen te beschrijven valt hoe het voelt als je borstvoeding geeft, zo moeilijk is het ook om uit te leggen hoe het voelt als er iemand zijn tanden zet in je tepel. AU! Je kleine teen stoten tegen de tafelpoot is er niks bij.

Een vervelend voorkomen, maar het komt vaak genoeg voor. Zeker als je na zes maanden nog borstvoeding geeft en die tandjes niet alleen steeds zichtbaarder, maar vooral ook akelig voelbaar worden. De Amerikaanse Jennifer overkwam het ook en haar borstgebied werd er zo bont en blauw van, dat ze een paar dingen uitprobeerde. Haar tips deelt ze graag met ons.

15 dingen die niemand me ooit vertelde over borstvoeding

1. Stop op tijd met voeden zodat je baby kan spelen

Als je een bezige baby hebt die graag die wereld in een straal van een meter om hem heen met zijn tanden ontdekt, zou je de borstvoedingsessies iets kunnen inkorten tot 15 minuten per keer. Geef je baby de ruimte om lekker rond te kijken en te spelen.

Drukke baby’s kunnen vaak gaan bijten omdat ze tijdens het aanleggen goed willen liggen of in het begin erg spartelen. Laat je kindje eerst bewegen, voordat je hem goed en wel aan de borst legt. Als hij zich los wurmt, laat hem dan even en help hem weer als hij na een paar minuten weer om de borst vraagt.

2. Blijf in het moment en voorkom afleiding

Een rustige omgeving om te voeden, werkt niet alleen ontspannend voor jezelf, maar ook voor je baby. Ook op je telefoon zitten of tv kijken kan voor onrust zorgen. Maak van de borstvoeding echt een moment tussen jullie twee en blijf je kindje aankijken. Praat tegen je baby, masseer de armpjes of het hoofdje zodat hij optimaal kan chillen. Het is niet alleen heel relaxed, maar je bent ook nog eens mindfull bezig.

3. Blijf goed aanleggen

Ook als je kindje prima aanlegt, kan het goed zijn om af en toe een handje te helpen. Als je jouw borst iets meer beweegt in het mondje van je baby, wordt zijn intense grip iets minder en dus ook aangenamer voor jou.

Met deze 8 houdingen heb je wat afwisseling tijdens het borstvoeding geven

4. Draag een ketting waar de baby op kan kauwen

Een zogenaamde ‘teething necklace’ met siliconen of houten kralen kan helpen je baby af te leiden van het kauwen op je borst. Tijdens het voeden kan je kindje zich met zo’n ketting vermaken met zijn handen en erna of ervoor kan hij dit in zijn mond stoppen. Het helpt je baby te focussen en voorkomt dat je na het voeden met kale plekken op je hoofd van het haren trekken rondloopt.

5. Haal je baby van de borst als hij in slaap valt

Lief toch, als je kindje in slaap valt tijdens het voeden? Iets minder lief als je zijn tandjes voelt doordrukken op je borst. Behoorlijk oncomfortabel eigenlijk. Onderbreek het voeden als je dit ziet gebeuren en wieg hem in slaap op je borst door op het ruggetje te kloppen. Meestal vallen ze dan vanzelf gelijk in slaap.

6. Stop met voeden

Dit lijkt een open deur, maar als het bijten niet stopt, stop dan met voeden. Kinderartsen noemen dit ook wel de ‘pull off and put down”-techniek. Probeer als je dit doet, wel op rustige toon uit te leggen waarom het voeden stopt, zodat je kindje het een beetje kan proberen te begrijpen. Zeker als hij of zij al wat ouder is.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Bijtende baby bij de borstvoeding? 6 tips om het te stoppen
Sluiten