Bewegelijke baby in je buik? Die harde schopjes hebben een reden

Misschien wel het mooiste moment nadat je ontdekt hebt dat je zwanger bent: de eerste schopjes. Nou ja, laat dat ‘-jes’ maar weg, want sommige schopjes schieten met macht drie tegen je baarmoederwand. Waarom sommige baby’s zo hard schoppen, hebben onderzoekers nu ontdekt.

Harde schopjes

Als je een babybokser in je buik hebt zitten, snap je wat we bedoelen. Niks geen zacht plopje in je buik waarbij je twijfelt of het niet toch een dwarse scheet is. Je kleintje schopt met een ongekende kracht. Onderzoek heeft nu aangetoond dat de schopjes van jouw baby niet alleen heel erg krachtig kunnen zijn, maar dat het zelfs zo hard kan gaan dat ze makkelijk een bal vooruit zouden krijgen.

LEES OOK: Dit is waarom je baby je schopt (en het is een heel goed teken)

Inkopper- eh schoppertje

Blijkt er dus toch een kern van waarheid te zitten in de kreet ‘dat wordt een voetballertje’. De onderzoekers bepaalde hoe sterk de kicks van de foetus waren door de bewegingen na te bootsen met beeldtechnologie.

Ze kwamen erachter dat de schopjes steeds sterker worden vanaf het moment dat de foetus 20 weken oud is. Maar doordat uiteindelijk de ruimte in de buik een beetje beperkt wordt, nemen de schopjes in kracht weer af zo rond de 35 weken.

Dat schopjes zo hard kunnen zijn, moge bij deze dus keihard bewezen zijn (vertel dat maar aan je partner als je weer eens niet wordt geloofd), maar het heeft ook zeker een reden. Deze kleine oefeningen helpen de baby om het neuromusculaire systeem te ontwikkelen om zich zo voor te bereiden op de ‘buitenwereld’.

LEES OOK: Wat de verschillende schopjes van de baby betekenen

Reflexen

Daarnaast zijn de bewegingen van de baby in je buik eigenlijk eerder reflexen dan zelfbedachte acties die voortkomen uit het brein van de baby, vertelt Niamh Nowlan, één van de onderzoekers en bio-engineer bij Imperial College London. Maar naarmate de weken vorderen, gaat de baby langzaam zelf bepalen hoe, wanneer en waarom hij beweegt.

Het is een goed teken als je baby lekker beweegt (lees: fijntjes je ribben kneust). Volgens onderzoek kan de link hiermee namelijk worden gelegd dat de kans op aangeboren afwijkingen zoals verkorte gewrichten en dunne botten minder groot is.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Mother.ly

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Bewegelijke baby in je buik? Die harde schopjes hebben een reden
Sluiten