Zwanger 19 mrt 2018 Soraya Vogelaar

Bevallingsdatum berekenen: zo doe je dat

Als je de bevallingsdatum (ook wel uitgerekende datum) weet, weet je wanneer je ongeveer gaat bevallen. De datum wordt via een termijnecho nauwkeurig vastgesteld door de arts of verloskundige. Maar je kunt zelf ook al enigszins de bevallingsdatum berekenen.

Waarom het belangrijk is om de bevallingsdatum te weten

Als je ongeveer weet op welke datum je gaat bevallen, kun je alle zaken rondom de zwangerschap een stuk makkelijker plannen. Bijvoorbeeld wanneer je een babyshower krijgt, de ziekenhuiskoffer klaarzet en de babykamer gereed maakt. Bovendien kan de verloskundige zo ook bijhouden of je baby goed groeit. En kan er vastgesteld worden of er sprake is van een vroeggeboorte of late bevalling. De bevallingsdatum is dus handig. Al komt het niet vaak voor dat vrouwen ook exact op die dag bevallen van hun kindje.

LEES OOK: Hoe mijn bevalling is bevallen: de eerste van Afke (41)

Bevallingsdatum berekenen

De gemiddelde zwangerschap duurt vanaf het moment van bevruchting 38 weken, oftewel 280 dagen. Tel 280 dagen op bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Was je menstruatiecyclus korter dan 28 dagen? Trek dan per dag dat ‘ie korter was deze dagen ook af van de 280 dagen. Als je menstruatiecyclus langer is dan 28 dagen, tel je die extra dagen op bij de 280 dagen.

Er zijn wel factoren die invloed hebben op de nauwkeurigheid van deze rekenmethode.
– Een onregelmatige menstruatiecyclus en/of een cyclus die korter of langer duurt dan 28 dagen.
– Als je medische hulpmiddelen gebruikt om de eisprong een handje te helpen.
– Als je de anticonceptiepil gebruikt hebt.

LEES OOK: Hoe mijn bevalling is bevallen: Marijn (34)

Berekenen hoe lang je al zwanger bent

Je kunt naast de bevallingsdatum ook berekenen hoe lang je al zwanger bent. Het ligt eraan van welk moment je uitgaat. Vanaf het moment van de bevruchting duurt een zwangerschap 38 weken. Vanaf het moment van de eerste dag van je laatste menstruatie is dit 40 weken. Tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie wordt vaak gebruikt om duidelijk te krijgen hoelang een vrouw al zwanger is.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Bevallingsdatum berekenen: zo doe je dat
Sluiten