Bevalling inleiden: alle ins en outs op een rijtje

Het inleiden van een bevalling, betekent dat de bevalling op een kunstmatige manier wordt opgewekt. Dit wordt gedaan in het ziekenhuis. De gynaecoloog kan de bevalling inleiden als het beter is voor de baby om buiten de baarmoeder te zijn.

Wanneer de bevalling inleiden?

Er kunnen verschillende redenen zijn om tot een ingeleide bevalling over te gaan. Dit kan gebeuren in de volgende situaties:

Als de bevalling op zich laat wachten

Bij 42 weken zwangerschap kan het slecht zijn om je baby nog langer in de buik te houden. Het kan meer kwaad dan goed doen voor de baby. Rond deze tijd wordt de bevalling dan ook zo snel mogelijk ingeleid.

Als de placenta minder goed z’n werk doet

Via de placenta krijgt je baby zuurstof en voedingsstoffen binnen. Het is dus heel belangrijk dat deze goed functioneert. Als de placenta niet goed z’n werk doet, kan dit gevaarlijk worden voor de baby.

Als de vliezen zijn gebroken maar er geen weeën zijn

Als de vliezen breken maar er geen weeën komen, zet de bevalling niet door. Dit wordt na 24 uur gevaarlijk omdat er dan kans is op een infectie of koorts. De bevalling wordt vaak ingeleid tussen de 24 uur en 48 uur nadat de vliezen gebroken zijn.

Als de baby minder goed groeit

Als je gynaecoloog of verloskundige tot de conclusie komt dat je baby – om wat voor reden dan ook – te klein is, wordt er gekozen voor een kunstmatige bevalling.

Bij medische complicaties

Als er medische complicaties ontstaan waardoor het voor jou en/of de baby gevaarlijk wordt om de zwangerschap nog langer te laten duren. Bijvoorbeeld als er sprake is van een zwangerschapsvergiftiging.

LEES OOK: Dit is de belangrijkste reden om je goed voor te bereiden op je bevalling

Inleiden bevalling: zo gaat het in z’n werk

De bevalling inleiden gebeurt in drie fases.

1. De voorbereiding van de baarmoedermond

Als de baarmoedermond niet verweekt is, brengt de gynaecoloog of verloskundige een speciale gel in de vagina aan. Deze gel zorgt voor verweking van de baarmoedermond.

2. Het breken van de vliezen

Zodra de baarmoedermond gereed is, worden de vliezen gebroken. No worries, dit doet geen pijn. De verloskundige of gynaecoloog maakt een gaatje in de vliezen zodat het vruchtwater naar buiten kan stromen.

3. De weeën kunstmatig opwekken

Als de weeën niet op gang komen, krijg je via een infuus het hormoon oxytocine toegediend. Dit hormoon wekt de weeën op. De sterkte van de weeën kan gemeten worden met een drukkatheter. Via het CTG-apparaat wordt de conditie van de baby in de gaten gehouden.

LEES OOK: Van weeën tot nageboorte: dit zijn de 5 fases van de bevalling

Ingeleide bevalling vs. natuurlijke bevalling

Kunstmatig opgewekte weeën voelen intenser. Ze kunnen pijnlijker aanvoelen dan natuurlijke weeën. Hoe pijnlijk het is, hangt af van de hoeveelheid oxytocine die er nodig is om de bevalling op te wekken. Als de bevalling eenmaal begint, duurt dit vaak net zo lang als een natuurlijke bevalling.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Bevalling inleiden: alle ins en outs op een rijtje
Sluiten