Janne Vogel
Janne Vogel Zwanger 18 jun 2018

De bevalling filmen: alle ins, outs én tips

Sommige vrouwen moeten er niet aan dénken om hun bevalling nog eens terug te zien, maar er zijn vrouwen die het intieme moment maar wat graag vastleggen. En dan niet om op te sturen naar een gezellig tv-programma, maar gewoon, om voor zichzelf te bewaren. Maar je bevalling filmen, hoe doe je dat eigenlijk?

Je hebt zelf uiteraard geen tijd om de boel met je selfie camera vast te leggen, maar er zijn manieren waarop je de bevalling kunt filmen. Wij zochten het voor je uit.

De bevalling filmen

Zoals eerder genoemd ben jij vast en zeker te druk met baren, maar je kunt omstanders vragen om jouw bevalling te filmen. Je partner kan bijvoorbeeld helpen, maar je kunt er ook voor kiezen om de camera op een statief te plaatsen. Uiteraard bepaal je de hoek van de camera helemaal zelf. Als je je er fijn bij voelt kun je de camera zo neerzetten dat je de baby echt uit je ziet komen, maar ook een statief aan de zijkant van je bed kan al mooi beeld opleveren.

LEES OOK: Deze blogger heeft wel een hele speciale reden om haar bevalling live te filmen

Filmen of fotograferen

Filmen tijdens de bevalling gebeurt steeds vaker. De kans is groot dat je tijdens de bevalling volledig gefocust bent op jezelf en je lichaam, waardoor je achteraf niet meer weet hoe alles nou precies ging. Door een filmpje te maken voor jezelf kun je het allemaal nog eens terugzien en het speciale moment herleven. (Voor de één iets magisch, voor de ander een nachtmerrie.)

De film hoef je uiteraard aan niemand te laten zien, maar het kan fijn voelen om het materiaal te hebben. Gaat filmen je iets te ver? Dan kun je de bevalling ook laten fotograferen.

Perspectief

Weet je zeker dat je de bevalling wilt filmen? Dan is het allereerst belangrijk om een juiste hoek te kiezen. Of je de camera nu op een statief zet of iemand laat filmen, dit punt is belangrijk. Wil je de bevalling bijvoorbeeld filmen vanuit jouw perspectief of wil je de camera aan het voeteneinde van je bed plaatsen?
Daarnaast is het belangrijk om een cameraman of -vrouw aan te wijzen – uiteraard iemand bij wie je je vertrouwd voelt – of een statief te regelen. Let wel: als je kiest voor een statief is de kans groot dat de verloskundige het beeld vaak blokkeert.

Filmen, ja of nee?

De Negenmaandenbeurs besteedde vorig jaar aandacht aan het populaire topic. Je bevalling laten filmen: do of don’t? Bekijk hieronder het filmpje.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De bevalling filmen: alle ins, outs én tips
Sluiten