Bevallen? Dit kun je allemaal doen met je placenta

Na flink wat persweeën of een keizersnede is je baby eindelijk geboren. En nèt als je denkt dat je klaar bent, komen de naweeën die de placenta meebrengt. Het glibberige stuk vlees is niet het meest smakelijke wat je zult zien. Maar de placenta is een heel bijzonder orgaan en de meeste ziekenhuizen of verloskundigen gooien de moederkoek of placenta gewoon weg. Zonde! Want er is veel wat je met dit bijzondere stukje nageboorte kunt doen.

Eet je placenta op

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: je kunt dat bloederige stuk vlees dat met de nageboorte mee komt, gewoon opeten. Voor de meeste mama’s is deze bijzondere trend geen nieuws. Het opeten van de placenta is iets dat ook in West-Europese landen steeds vaker gebeurt. Waar het in andere landen de dagelijkse – eh – kost is, is het opeten van de moederkoek in Nederland toch nog iets griezeligs en nieuws.

Steeds meer vrouwen eten hun moederkoek op

Maar steeds meer vrouwen zweren erbij, en zelfs Jamie Oliver creëerde een geweldig recept om van jouw moederkoek een échte koek te maken. Je kunt er ook een smoothie van maken, of hem gewoon even opbakken met peper en zout – hoef je ook niet meer over het avondeten na te denken. Het lijkt misschien gek, maar de meeste dieren eten de moederkoek op, en ook Chrissy Teigen – de coolste mama van Instagram – smikkelde naar eigen zeggen van haar moederkoek na de geboorte van haar tweede kind. Het model zou het hebben gedaan om een tweede postpartum depressie, die ze na de geboorte van haar eerste kind kreeg, te voorkomen. Velen menen dat het eten van de placenta het ijzer- en hormoonbalans herstelt, en hierdoor zou beschermen tegen postpartum depressies én de borstvoeding op gang zou brengen.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de Jamie Oliver (@jamieoliver) el

Doneer het navelstrengbloed

Hoewel je niet echt de placénta doneert, maar de navelstreng, hoort deze wel in het rijtje thuis. De stamcellen die in de navelstreng zitten kunnen worden gebruikt voor stamceltransplantatie voor bijvoorbeeld mensen met leukemie. Stamcellen zijn de basiscellen uit ons lichaam die zich onbeperkt kunnen delen en zorgen voor de aanmaak van gespecialiseerde cellen. Restjes van beste kwaliteit stamcellen zitten in het navelstrengbloed, die tijdens de zwangerschap gebruikt werd voor het maken van jouw baby. Het doneren van het navelstrengbloed kan alleen als je in het ziekenhuis bevalt, en ook niet alle ziekenhuizen bieden deze optie aan. Als je navelstrengbloed wilt doneren, kun je de navelstreng niet laten uitkloppen. Je kunt het navelstrengbloed ook laten opslaan voor jouw kind.

LEES OOK: Navelstrengbloed van je kind bewaren: doen of niet?

Pillen of crème maken van je placenta

Wil je wél iets doen met je placenta, maar vind je opeten net iets te ver gaan? Dan kun je de placenta laten drogen en er pillen of crème van maken. Kim en Kourtney Kardashian hebben er bijvoorbeel pillen van laten maken, en naar eigen zeggen zorgde dit ervoor dat ze geen postpartumdepressie kregen. Je kunt de pillen laten maken, of de placenta in een voedseldroger drogen, vermalen tot moeder, en zelf capsuleren. Alle stoffen die in de placenta zitten zijn ook genezend voor je huid, waardoor een crème een mooie optie is. De crème wordt gemengd met andere natuurlijke ingrediënten als bijenwas, calendula of oliën. Gebruik de crème voor littekens en wonden die je aan de bevalling hebt overgehouden, pijnlijke tepels of luieruitslag.

Begraaf je placenta

Veel culturen, waaronder de Navajo-indianen en de Nieuw-Zeelandse Maori, begraven de placenta als symbool voor de verbinding van de baby met de aarde. Maar het begraven van de placenta kan ook praktische redenen hebben. Als de placenta gewoon werd weggegooid, kan het wilde dieren en insecten aantrekken. Dus het begraven was een goede manier om er vanaf te komen. Als je jouw placenta wilt begraven, let dan wel op dat je hem diep genoeg plant, want je wilt niet dat de kat van de buren hem opgraaft! Als je er nog een speciale herinnering bij wilt hebben, kun je er een mooie boom op planten. Extra leuk is dat de boom waarschijnlijk extra goed groeit, want de placenta maakt de grond erg vruchtbaar!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Bevallen? Dit kun je allemaal doen met je placenta
Sluiten