Keizersnede: alles wat je wilt weten en kunt verwachten

Als een vaginale bevalling jou of je kindje in gevaar brengt wordt je baby via een keizersnede op de wereld gebracht. Een veilige maar zware ingreep.

De keizersnede

Keizersnede, of sectio caesarea in het Latijn, is de manier van bevallen waarbij de moeder operatief via de buikwand van haar kind wordt verlost. De keizersnede wordt ook wel sectio genoemd.

In het buitenland is een keizersnede veel gebruikelijker dan in Nederland. Hier wordt er alleen voor gekozen als er sprake is van een medische noodzaak, er kan dus niet voor gekozen worden. Het is namelijk voor veel vrouwen een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen op fysiek vlak, maar ook emotioneel.

Redenen voor een keizersnede

Er zijn diverse medische redenen voor een keizersnede. Soms is een keizersnede niet te vermijden. In de meeste gevallen weet je dit al voor de bevalling. Dit kan zijn omdat je baby bijvoorbeeld in stuitligging ligt of als je bekken te smal zijn voor een natuurlijke geboorte. In zo’n geval is een keizersnede veiliger voor jou en je baby, dan een vaginale bevalling. Dit noemen we dan een geplande keizersnede.

Het kan echter ook zo zijn dat het een onverwachte keizersnede wordt. Dit heet een spoed keizersnede of secundaire keizersnede. Dit komt voor als tijdens de bevalling blijkt dat je kindje in gevaar is en snel ter wereld moet komen of als een vaginale bevalling niet lijkt te lukken.

LEES OOK: Dansende gynaecoloog laat vrouwen swingen tijdens de bevalling (om pijn te bestrijden)

Narcose of ruggenprik

Er zijn twee soorten verdoving mogelijk bij een keizersnede:

  • Algehele narcose
  • Een ruggenprik

Welke voor jou geldt, hangt af van de reden van de keizersnede en of de keizersnede met spoed moet worden uitgevoerd. Dit bespreek je van te voren met je gynaecoloog of anesthesist.

De ruggenprik

Bij een ruggenprik wordt alleen je onderlijf verdoofd en maak je de geboorte van je baby dus bewust mee, maar hoeft dit zelf niet te zien. Er wordt een groot groen scherm voor je buik gemaakt, waardoor je de operatie zelf niet hoeft te zien. Het is een minder risicovolle manier van verdoven dan een narcose. Er wordt een snee gemaakt, net boven het schaambeen. Je ervaart geen pijn, maar voelt wel een druk op je buik als de baby wordt geboren.

Algehele narcose

Als de baby met spoed moet worden geboren, krijg je een algehele narcose. Je slaapt tijdens de operatie en voelt geen pijn. Wanneer je weer wakker wordt is je baby ook al geboren.

Duur van de operatie

De operatie duurt niet heel lang. Deze duurt zo’n ongeveer 45 minuten. Na ongeveer 15 minuten wordt de baby geboren en daarna wordt de baarmoeder en verschillende lagen van de buikwand gehecht door de gynaecoloog. De wond wordt gehecht met oplosbare hechtingen zodat je niet terug hoeft te komen om deze te laten verwijderen. Als je baby in nood is, dan verloopt de operatie sneller.

Bij een natuurlijk bevalling kun je je kindje vaak meteen vasthouden. Bij een bevalling doormiddel van een keizersnede kan dit niet direct. Veel ziekenhuizen zorgen er toch voor dat jij en je kind zo snel mogelijk samen zijn. Meestal wordt alleen je partner toegelaten om de operatie bij te wonen.

LEES OOK: Dit is wat je allemaal in een tas meeneemt naar het ziekenhuis

Risico’s

Hoewel het een veilige ingreep is, is het een zware operatie. En zoals aan elke operatie risico’s zitten, heeft deze dat ook. Dit overkomt echter lang niet iedereen. Complicaties die kunnen voorkomen zijn bijvoorbeeld:

  • bloedarmoede
  • blaasontsteking
  • bloeduitstorting in de wond
  • een infectie
  • trombose
  • een gebrekkige darmwerking

Door de operatie ontstaan er litteken in de baarmoeder. Er is een kleine kans dat dit openscheurt bij een volgende bevalling. Daarom moeten alle volgende bevallingen plaatsvinden in een ziekenhuis. Ook kan het voorkomen dat bij een volgende zwangerschap de moederkoek ingroeit in het litteken. Dit kan leiden tot veel bloedverlies na de bevalling. In enkele gevallen moet dan de baarmoeder verwijderd worden.

Na de operatie

Afhankelijk van hoe het met je gaat, mag je na twee a vijf dagen meestal weer naar huis. Daar krijg je nog resterende kraamzorg. Hoeveel dat is, kun je checken met je zorgverzekeraar.

Vooral de eerste dagen kun je nog veel last hebben van de hechtingen en pijn in je buik. Hoewel het belangrijk is om uit te rusten, wordt wel aangeraden om elke dag een beetje te bewegen. Het duurt ongeveer zes weken voordat je weer mag autorijden of kleine huishoudelijke klusjes in huis kunt doen.

Heb je een keizersnede gehad, dan is het advies om minimaal zes maanden te wachten (liever een jaar) voordat je weer zwanger wordt. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om optimaal te herstellen.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Keizersnede: alles wat je wilt weten en kunt verwachten
Sluiten