Bestaat zoiets als de ‘beste leeftijd’ om zwanger te raken?

De één begint het liefst na – of tijdens – haar studie al aan kinderen (‘ik wilde vroeger altijd al moeder worden in plaats van prinses’), de ander wacht er liever tot haar veertigste mee. Over het algemeen wordt de gemiddelde leeftijd wel steeds hoger, volgens het CBS: in 2017 was het 29,8 jaar. Maar is er een ‘goede leeftijd’ om zwanger te raken? 

De beste leeftijd om zwanger te raken voor je lichaam

De beste leeftijd om zwanger te worden is afhankelijk van wat je het belangrijkst vindt: je eigen gezondheid, de invloed op je leven of ga zo maar door. Voor je lichaam is het in ieder geval het handigst om niet tot je dertigste te wachten. Stellen hebben in hun dertiger jaren een stuk minder kans om zwanger te worden. Als je rond de 25 bent, heb je zo’n 33 procent kans op een kindje in je buik als je één of twee dagen voor de ovulatie seks hebt; als je 30 bent, is dat nog maar 20 procent.

De zwangerschap wordt ook oncomfortabeler als je ouder wordt. Ochtendmisselijkheid, anyone? Ook een hoge bloeddruk komt dan vaker voor.

LEES OOK: 20 vragen die elke vrouw googelt als ze zwanger is

In je twintiger jaren ben je niet alleen het meest vruchtbaar, maar heb je ook meer energie. Moet je ‘s nachts drie keer opstaan om je huilende baby weer in slaap te sussen, dan merk je daar waarschijnlijk een stuk minder van dan wanneer je tien jaar later een baby zou krijgen.

Het verschil tussen je vruchtbaarheid aan het begin of einde van je twintiger jaren is te verwaarlozen, maar na je 35e wordt het gevaarlijker om zwanger te raken. Je eitjes verouderen mee als jij dat doet, en hoe bejaarder ze zijn, hoe minder vitaal – net als jij.

Overigens betekent een hoge vruchtbaarheid rond je 20e niet dat dat per se de beste leeftijd is voor de langere termijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 31 waarop ze zwanger raakten, zich later het energiekst voelen en minder gezondheidsproblemen hebben.

Foto van een baby

De beste leeftijd om zwanger te raken voor de gezondheid van je baby

Ook als je het gaat om de gezondheidsrisico’s voor je kind (of liever gezegd het gebrek daaraan), is het het beste om rond je twintigste al te stoppen met anticonceptie.

Bij vrouwen van 20 is de kans 1 op 2000 dat ze een kind krijgen met het syndroom van Down, bij vrouwen van 30 is die kans 1 op 900 en bij vrouwen van 40 zelfs 1 op 100.

LEES OOK: De voordelen van vroeg vertellen dat je zwanger bent

Daarnaast hebben jongere vrouwen meestal nog geen chronistische ziektes of andere gezondheidsproblemen die invloed zouden kunnen hebben op de gezondheid van het kind. Autisme komt bijvoorbeeld sneller voor, net als miskramen. Zo’n 10 procent van de vrouwen tussen de 20 en 30 krijgt een miskraam, vergeleken met 18 procent van de vrouwen laat in de 30. Als je 45 bent, is de kans dat het misgaat zelfs 53 procent.

Foto van een zwangere vrouw

De beste leeftijd om zwanger te raken voor jezelf

Dat je lichaam en baby er het meeste baat bij hebben als jij aan het eind van je twintiger jaren zwanger raakt, betekent natuurlijk niet dat dat per definitie de beste gemiddelde leeftijd zou zijn. Een kleintje krijgen heeft namelijk ook veel invloed op je leven en je psychische welzijn, en dat is minstens even belangrijk als je fysieke staat.

De beste leeftijd bestaat echter niet, omdat iedereen op elke leeftijd in een andere levensfase zit. Sommige vrouwen zijn op hun 21e afgestudeerd, gaan een jaar later trouwen en samenwonen en hebben op hun 24e allang een steady carrière. Anderen blijven single tot hun 30e en moeten nog niet aan kinderen dénken.

Als je wil proberen zwanger te worden, is het het handigst als je leven enigszins stabiel is. Dat geldt op carrièrevlak, maar zeker ook op andere vlakken in je leven.

LEES OOK: Ja het kan: verslaafd zijn aan zwangerschaptesten

Ook helpt het als je een woning hebt waar je niet elk moment uit kunt worden gezet. Voel je je rooted, dan is de kans groter dat je klaar bent voor een baby. Dat gevoel heb je een stuk minder als je nog een hele bucketlist hebt die je eerst wilt afvinken, en je je maar rusteloos voelt als je thuis zit en niks doet.

Daarnaast is het nu eenmaal zo dat je minder verdient als vrouw nadat je een kind hebt gekregen, hoe oneerlijk dat ook is. En omdat baby’s nou eenmaal heel veel geld kosten, vinden vrouwen het daarom vaak fijner om eerst een vaste baan te hebben, ondanks dat je als freelancer bijvoorbeeld veel gemakkelijker thuis kunt blijven.

Tot slot wil je misschien een beetje in dezelfde levensfase blijven als je vriendinnen. Krijg jij al op je 22e een dreumes en zij pas 10 jaar later, dan zitten jullie een stuk minder op hetzelfde level – en jullie kinderen ook. Ook dat is voor veel vrouwen een reden om kinderen uit te stellen.

Dus nee, er is geen beste gemiddelde leeftijd om zwanger te raken. Je lichaam is er al klaar voor aan het begin van je twintiger jaren, je gevoel misschien pas tien jaar later.

 

Women's Health Psychology Today BabyCenter Psychology Today

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Bestaat zoiets als de ‘beste leeftijd’ om zwanger te raken?
Sluiten